A SINOSZ projektje keretében videoalapú tolmácsszolgálat segíti mostantól a siketek és nagyothallók kommunikációját a veszprémi kórház orvosaival, személyzetével a gyorsabb és pontosabb megértés, valamint betegellátás érdekében. A tolmácsprogram fejlesztése az Új Széchenyi Terv keretében, az Európai Unió finanszírozásával valósul meg, az innováció segíti a siketek és nagyothallók önálló ügyintézését, megkönnyíti a társadalmi integrációjukat és növeli munkaerő-piaci esélyeiket.

A program keretében eddig több mint 1000 önkéntes teszteli már a rendszert. A projekt az Invitel fővállalkozásában, a hazai infokommunikációs szolgáltató országos infrastruktúrája segítségével működik.

Kósa Ádám, a SINOSZ elnöke, európai parlamenti képviselő elmondta: a kialakított országos rendszer előnye, hogy a jelnyelvi tolmácsszolgálatokat költséghatékonyabbá, a közszolgáltatásokat elérhetőbbé teszi az érintettek számára. A KONTAKT Tolmácsszolgálat tesztidőszakának márciusi indulása óta az ügyfélszám megközelíti az 1100 főt, és havonta közel 8000 hívást bonyolítanak a rendszerrel, amelyből az író- és jelnyelvi tolmácsolás segítségével akadálymentesített hívások száma eléri a 4000-et.