Az adás elején még a horvát kuna is szóba került. Persze a horvát válogatott bejutása a Futball Világbajnokság döntőjébe sokat lök a fogyasztáson, de egy ország gazdasági növekedésén azért nem látszik meg, a régiós devizakereskedést pedig kevésbé befolyásolja. Turai Ádám, az ING értékesítési vezetője szerint a lengyel jegybank kamatdöntő ülése a vártnál eseménytelenebb volt, mert tartották a 1,5 százalékos alapkamatot. Sokat ronthat viszont a forint pozícióin, ha a papírforma török választási eredmény után, még erőteljesebben ragadja magához a monetáris irányítást Recep Tayyip Erdogan török elnök.

A lengyel inflációs pályát felültervezte a helyi jegybank, és vélhetően egy 0,5 százalékponttal csökkenteni fogják a fogyasztói árindexszel kapcsolatos várakozásukat. Ez azért lényeges, mert a korábban várt kamatemelési időszak kezdete csúszhat Lengyelországban. És úgy tűnik, hogy egyelőre hiába emel kamatot a FED az Egyesült Államokban, emiatt a Lengyel Központi Bank nincs  szigorításra kényszerítve, ez pedig egyelőre haladékot ad a Magyar Nemzeti Banknak is, hogy még tartsa a 0,9 százalékos rátát.

Turai Ádám szerint izgalmas volt a héten publikált, júniusi inflációs adat, mert ugyan 2013 óta most volt először, 3 százalék felett a fogyasztói árindex, de a maginfláció nem emelkedett ennyire (2,4 százalék volt), vagyis az üzemanyagárak és élelmiszerárak nélkül számolt adat még nem kényszeríti kamatemelésre. Az ING értékesítési vezetője arra is felhívta a figyelmet, hogy a hazai jegybank továbbra is sincs kényszerpályán, mert az infláció emelkedése nem akkora mértékű, hogy arra mindenképpen kamatemeléssel kellene reagálnia. Turai Ádám azt mondta, hogy az elmúlt 1 hónap eseményeit értékelve, főleg, ami a feltörekvőpiacon történt, a 325 Ft-os euró nem számít túl gyenge árfolyamnak. A szakértő szerint a 325-330 közötti régióra tartósan be kell rendezkedniük a magyar piaci szereplőknek, de az sem lenne meglepő, ha újra a 330 fölötti tartományba lendülne a kurzus. Turai Ádámmal, az ING értékesítési vezetőjével Szűcs Péter beszélgetett. Itt hallgathatja meg a teljes interjút.