Először a tavaly decemberi MNB ülést követő közleményből derült ki világosan, hogy a Magyar Nemzeti Bank kamatpolitikájára nem feltétlenül az Európai Központi Bank gyakorolja a legnagyobb hatást. Erre erősített rá Nagy Márton alelnök idei nyilatkozata, aki emellett a lassú normalizációra, monetáris szigorításra is utalt. Ma a kamatfolyosó alsó vége -0,15 százalékon áll, a felső pedig, amit alapkamatnak hívunk, 0,9 százalékon. Papp Gergely szerint nem lenne értelme a felső értéket akár csak 25 bázisponttal is emelni, a -0,15-öt viszont annál inkább.

A Magyar Nemzeti Bank azáltal, hogy asszimetrikusan eltolta a kamatfolyosó két végét, lehetőséget adott arra, hogy a rövid lejáratú kamatok szintje az alapkamat alá süllyedjen. Könnyen belátható, hogy ezzel a lépéssel egyre inkább csak veszít az alapkamat a jelentőségéből. A jegybank jelenleg két nemkonvencionális eszközzel tartja fent laza monetáris politikáját: az egyik a kamatfolyosó és annak eltolása, a másik pedig a rendszeresen meghirdetett deviza swap ügyletek. Az MNB így biztosít forint likviditást a bankrendszernek, devizát kap és forintot ad egy, három, hat vagy tizenkét hónapos futamidőre.

„Ha megfelelő likviditás van a rendszerben, folyamatosan lefelé mozognak a rövid kamatok, ha pedig szűkítjük a forrás mennyiségét, felfelé mozog a görbe”- magyarázza Papp Gergely. Jelenleg nagyon sok a likviditás a piacon, a nem konvencionális eszközök mellett az év végén fokozatosan beáramló európai uniós pénzek is hizlalták a számlálót. Az Államadósság Kezelő Központ a fölösleges likviditást repo ügyleteken keretében helyezheti ki a piacra rövid futamidőre.

A kedden publikált inflációs adat utáni piaci reakció is rámutatott, hogy a jelenlegi kamatfolyosót csak a nem konvencionális eszközökkel lehet szinten tartani. Az egyensúlyi állapothoz emelni kell az alsó sávot, ezzel megszűnne a mínuszos kamat lehetősége. Vagyis megszűnne az a cseppet sem befektető barát opció, hogy ha valaki valamilyen eszközbe akarja tenni a megtakarítását, akkor az kvázi pénzbe kerül a számára.

A teljes beszélgetést itt hallgathatják meg. A riporter Szűcs Péter.