• A brit statisztikai hivatal szerint 2,6%-kal esett vissza a GDP novemberben, októberhez képest. A félévi növekedés után először csökkent jelentősen a brit gazdaság teljesítménye, a korlátozások bevezetése után.
  • Iránykeresés a jellemző a tőzsdékre a héten. Míg Európában felemás volt a hangulat, az amerikai indexek mínuszban zártak. Az ázsiai piacon többnyire rossz hangulat érzékelhető. Több vezető index került lejjebb a múltheti emelkedés után.
  • A vírus ellen irányuló védelmi intézkedések hatására csökkent a magyar turizmus bevétele. Csaknem 96%-kal kevesebb volt a külföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma, a belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma pedig 76%-kal csökkent.
  • Romlik a munkaerőpiaci helyzet az Egyesült Államokban. A várakozásokat messze meghaladó mértékben emelkedett az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma. A várt 800 ezer körüli adathoz képest, 965 ezren folyamodtak kérelemért.

Birkózik a 360-nal a forint

Hét elején átlépte a 360-as szintet a forint az euróval szemben, és 361,44-en nyitott. Kedden leküzdötte magát 359,03-ra, de szerdán újra 360,56-ba került egy euró. csütörtökön ismét 359,46-ra lépett vissza, amihez tartja magát pénteken is, és 359,35 körüli értékhez ragaszkodik.

Nem sok változás figyelhettünk meg az EUR/USD között sem. 1,2161 körül kezdte a hetet, 1,2162-re billent szerdára, míg pénteken 1,2139-en ücsörögnek a jegyzések.

USD/HUF árfolyam a 300-as szint körül mozog. Hétfőn 297,23-on nyitott, míg a hét közepére már 296,46-on mozgott. Pénteken 295,98-ra csökkent a dollár értéke a forinttal szemben.

Tavasszal jöhet az újabb robbanás

Megállhat az áremelkedés lassulása Magyarországon. 2020 végén is a jegybanki 3%-os inflációs cél alatt maradhatott a drágulás üteme. Elemzők szerint az infláció mérsékelt lehet az egész idei év első negyedében, utána azonban érdemi emelkedés is jöhet, elsősorban azért, mert a koronavírus-válság első hulláma alacsony bázist jelent majd az éves indexben. Ezért akár még év végén is 3% felett lehet majd az áremelkedés üteme.