A Richter közölte, hogy a térség vezető gyógyszeripari vállalataként tisztában vannak a társadalomban elfoglalt felelősségteljes szerepükkel, ezért kiemelkedően fontosnak tartják, hogy meg tudjanak felelni elsődleges feladatuknak, a betegek gyógyszer-ellátásának. Ezért a Richter is intézkedéseket hozott a munkavállalóinak védelme és a járvány jelentette kockázat csökkentése érdekében.

Az üzletmenet biztosítása

Közölték, hogy a beszerzési lánc célirányosabb üzemeltetésének bevezetésével eddig sikerült elkerülniük azt, hogy hiány alakuljon ki nyersanyagokból vagy egyéb készletekből. Valamennyi terméküket az összes piacra időben el tudták szállítani. Mindazonáltal, nem zárható ki annak a lehetősége sem, hogy a válsághelyzet súlyosbodásával párhuzamosan, figyelembe véve a nyersanyagok beszerzésének, valamint a nyersanyagok és késztermékek szállításának nehézségeit, további költségek merülnek fel. Miközben a közvetlen, személyes látogatásra épülő promóciós tevékenységet a fizikai kapcsolat csökkentése érdekében gyakorlatilag minden piacon meg kellett szüntetni, ezeket a tevékenységeket sikeresen átirányították az online csatornákra.

Gondoskodás a munkavállalók egészségéről és jólétéről

Az első intézkedéseket 2020. március 5-én, a két első magyarországi COVID-19 fertőzés hivatalos bejelentésének másnapján már meghozta a Richter vezetése. Elektronikus úton megküldte munkavállalóinak és kifüggesztette a vállalat közösségi terein az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által közzétett ajánlási szabályokat. A közösségi terek fertőtlenítéséről is azonnal intézkedett. Ideiglenes utazási korlátozásokat vezetett be azokkal az országokkal/régiókkal szemben, amelyeket a járvány akkorra már elért. Az utazási korlátozásokat a nemzetközi helyzet alakulásának megfelelő ütemben, az országhatár átlépését szabályozó rendeletekkel párhuzamosan terjesztette ki. A közösségi távolságtartásra vonatkozó rendelkezéseket bevezették a közösségi tereken. Azokat a munkavállalókat, akik munkaköri kötelességeiket távoli eléréssel is teljesíteni tudják, otthoni munkára (home office) küldte. A munkába járók számára arcmaszkokat biztosítottak és a Richter valamennyi közösségi terén fertőtlenítő berendezéseket állítottak üzembe.

A home office gyakorlatát kiterjesztették annak érdekében, hogy minimumra csökkentsék a vállalaton belüli személyes kontaktus lehetőségét. A tömegközlekedés használatát elkerülendő, a munkába bejárni kényszerülő munkavállalók számára a vezetés napi elszámolású hozzájárulással támogatja a saját tulajdonú gépkocsival történő munkába járást.

A Richter közölte azt is, hogy vezetése hasznos tanácsokkal támogatja az üzemvezetők és alkalmazottak távoli munkavégzését annak érdekében, hogy kezelni tudják a COVID-19 járvány által keltett helyzetet. Pszichológiai támogatást nyújt a cég a járvány okozta nehézségeket nehezen feldolgozó munkavállalói számára. A Richter saját, Munkavállalói Jóléti Alapítványán keresztül rendkívüli adománnyal támogatja a rászoruló családokat. A Richter véradás megszervezésével is támogatta a Magyar Vérbankot.

Jótékonyság

Közlése szerint a Richter azonnal reagált az UNICEF magyarországi leányvállalata által megfogalmazott kérésre. Mivel a közoktatásban bevezetésre került a távoktatás és sok család nem tudott megbirkózni az informatikai megoldások iránt támasztott, hirtelen megnövekedett igényekkel, az ilyen helyzetben lévő családok egy részének a Richter informatikai eszközöket adományozott. A tőzsdei cég már 10 éve nagy sikerrel szervezi országos szűrő és egészségnevelési programját, amelynek keretében jelentős adományokat nyújt a magyar egészségügyi intézményeknek. A mostani veszélyhelyzetre való tekintettel, a Richter vezetősége úgy határozott, hogy a Richter Egészségváros minden korábbi résztvevőjének (70 kórház és klinika) további támogatásként egyenként 2 millió Ft-os adományt nyújt.

Mindezeken felül, a Richter Igazgatóságának és Felügyelő Bizottságának valamennyi tagja egyhavi tiszteletdíját, összesen 6 millió Ft-ot, ajánlott fel az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) dolgozóinak, akik kiemelt szerepet töltenek be a járvány elleni küzdelemben.

Olaszországban a Richter milánói leányvállalatán keresztül nyújtott pénzügyi támogatást a központi járványügyi kórházak számára. Lengyelországi gyártó leányvállalata, a Gedeon Richter Polska jelentős pénzügyi segítséget bocsátott a helyi, Grodzisk Mazowiecki Nyugati kórház rendelkezésére az orvosok és betegek számára szükséges védő felszerelések beszerzéséhez. Romániában a Richter különféle egészségügyi intézményeknek nyújtott pénzügyi támogatást a védőfelszerelések és vizsgálati eszközök megvásárlásához.

Befektetők

A transzparens működés és kezdeményező kommunikáció jól bevált gyakorlatára építve a Richter tájékoztatta részvényeseit a 2020 áprilisára meghirdetett Éves közgyűlés megtartását szabályozó új jogi keretekről.