Az élelmiszer kiskereskedelemben, az építőipari alapanyagok terén és a biztosítói piacon is növelni kell a magyar tulajdon részarányát – ezt mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a parlament Gazdasági Bizottságában.

A Magyar Nemzeti Bank volt alelnöke is megerősítette, hogy a gazdasági növekedésnek beruházás vezéreltnek kell lennie. Mindhárom fő területet, az állami, a magánvállalatok és a családok beruházásait is támogatni kell. Nagy Márton szerint minél több ágazatban többségi magyar tulajdonra van szükség, ezzel a beruházások után megjelenő profit Magyarországon maradhat.

Nem az euróra

Nagy Márton hozzátette: rövid távon, de középtávon sem kérdés az euró bevezetése Magyarországon. A gazdaságfejlesztési miniszter szerint az önálló gazdaságpolitika megteremtése a cél, ennek alappillérei az önálló monetáris, fiskális, kereskedelmi és adópolitika.

Folytatni kell a gazdasági felzárkózást az Európai Unió átlagához. Nagy Márton szerint a cél, hogy 2030-ra Magyarország elérje az EU átlagának 100 százalékát. Jelenleg 76 százalékos a fejlettség, amivel a huszadik helyen áll a magyar gazdaság, eggyel Lengyelország mögött a ranglistán.

A miniszter beszélt arról is a meghallgatáson, hogy nem változik a költségvetési hiánycél, idén tartani fogja a 4,9 százalékos deficitet a kormányzat. Jövőre ez 3,5 százalékra mérséklődhet. Az államadósság eközben a következő évben 76 százalékra csökkenhet. Mint ismert, a koronavírus-járvány hatására a 80 százalékos szint fölé ért a magyar államadósság GDP-arányos értéke, ezt az értéket kell fokozatosan lefaragni.

Fel kell gyorsítani az új paksi beruházást

Az autóipar átalakulása, az ellátási láncok akadozása, az élelmiszer-és az energiabiztonság lesznek a legnagyobb kihívásai a magyar gazdaságnak a következő időszakban – erről beszélt a parlament Gazdasági Bizottsága előtti meghallgatásán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A tárcavezető elmondta: jelenleg Magyarországon 50 gigawattórányi elektromos akkumulátorgyártási kapacitás áll rendelkezésre, ez 2025-ig 150 gigawattórára emelkedik majd. Az élelmiszeripar a belső hazai felhasználás dupláját képes megtermelni. Az energiabiztonsággal kapcsolatban pedig felértékelődött a Paks II beruházás fontossága.

Szijjártó Pétert hallják.