Mint ismert, a kormány még tavaly november közepén fogadta el az előadó-művészeti intézmények számára a cégek társasági adójából jóváírható tao-támogatás megvonását. A módosítás 2019. január 1-én lépett hatályba, így már a tavalyi jegybevételekből számolt, idén lehívni tervezett tao-támogatás sem érvényesíthető.

Az Átrium arra kéri nézőit, hogy az előadásokra hozzanak magukkal sorsjegyet és dobják be a színházban található gyűjtőládába. Ha a sorsjegy nyer, akkor a színház az állami szerencsejáték-alapból nyer támogatást. Az összegyűlt sorsjegyeket az Átrium munkatársai és művészei, illetve a színház közönsége közösen kaparják le az előre kijelölt napokon.

A kezdeményezés egyébként annak az Átrium Mecénás Programnak a része, amit december elején indított el a színház. A támogatók például elővásárlási jogot és különböző kedvezményeket kaphatnak. A színház közlése szerint ahhoz, hogy biztonsággal be tudják fejezni az évadot, legalább 500 támogatóra van szükségük, a következő évadhoz viszont már legalább 1000 támogató kellene. Természetesen más a helyzet akkor, ha az állam valamilyen más formában mégiscsak támogatni fogja a színházat a jövőben.