Egy nap alatt több mint 225 ezer új esetet regisztráltak, amelynek jelentős része az USA-hoz köthető, ahol egy nap alatt 64 ezer új fertőzöttet diagnosztizáltak. Ez okot adhat aggodalomra, valamint így újból előtérbe kerülhet egy további gazdasági stimulus kérdése. Konkrét intézkedésekről még nincs hír, de óvatosan kezeli egy második hullám lehetőségét a magyar kormány, bár továbbra is fontosnak tartja a gazdaságot ért károk enyhítését. A fogyasztói árak az előző év azonos időszakához képest 2,9%-kal nőttek, ami az előző havi 2,2%-os értékhez képest azért növekedést mutat. A maginfláció továbbra is magas 4%-os szinten van, ami azt jelzi, hogy a drágulás a válság ellenére tovább folytatódik.

Nemzetközi félelmek gyengítik a forintot

A második hullámtól való félelem és a növekvő tendencia az újonnan diagnosztizáltak számában óvatos befektetői magatartásra sarkallja a piaci szereplőket, amely jelenség általában a feltörekvő piaci devizák gyengülésével jár. A forint is így járt a héten, euróval szemben jegyzett árfolyama még a hét elején próbálta tartani magát, azonban kedden már felfelé vette az irányt, és szerdára elérte heti maximumát 355,70 körül. A hét végére némileg tudott szépíteni a hazai fizetőeszköz, péntek délelőtt 353,80-on mozognak a jegyzések.

Az USD/HUF árfolyamában jelentős mozgások voltak megfigyelhetőek, ami főként a dollár volatilitásából fakad. A lokális minimumot kedden érte el az árfolyam 311,30-nál, ahonnan szerdára egészen 315,40-ig emelkedett. Pénteken 313,60 forintot kell fizetni egy dollárért.

Visszatér a vásárlási kedv

Májusban csökkenő mértékben mérséklődött a kiskereskedelmi forgalom az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az áprilisi 10% körüli visszaesés után májusban már csak 2,1%-os a csökkenés. Az élelmiszerek és háztartási cikkek kereskedelme nőtt legnagyobb mértékben míg a leginkább negatív tartományban az üzemanyag fogyasztása áll. Az EU-ban kezd magára találni a kiskereskedelem, havi összevetésben 16,4%-kal nőtt áprilishoz képest a forgalom.

EUR/HUF árfolyam változása ezen a héten:

USD/HUF árfolyam változása ezen a héten: