Reggeli Monitor Szűcs Péterrel

Reggeli Monitor Szűcs Péterrel

Emelkedett a GKI lakás és telekpiaci indexe. A mutatószám, ami mind a lakosság, mind pedig az ingatlanpiaci cégek terveit figyelembe veszi Budapesten 4, vidéken pedig 2 ponttal emelkedett negyedéves alapon az első negyedévben. Összességében lettek kedvezőbbek a kilátások, a javulás kimagasló a fővárosi agglomerációban. A lakásfelújításra és korszerűsítésre irányuló lakossági várakozások is számottevően javultak az egy negyedévvel ezelőttihez képest. Tavasszal, és ősszel adják el a legtöbb ingatlant. Télen befagy a piac, de a nyári forróság sem kedvez az eladásoknak – mondta az OtthonCentrum elemzési vezetője. Idén a korábbi évekhez képest már az első négy hónapban több adásvétel történt, 45-50 ezer adásvétel megkötése valószínűsíthető. Az árak a fővárosban és a megyei jogú városok többségében, a tavalyi év azonos időszakához képest 10-20%-kal emelkedtek. Magyarországon a világátlagnál magasabb a rendszeresen internetezők aránya- derül ki a Google által készített felmérésből. Hazánkban a 16 évnél idősebbek 89 százaléka internetezik naponta, míg a globális átlag 86 százalék. Emellett dinamikusan nő az 54 évnél idősebb internet felhasználók tábora, miközben a világhálót használók kétharmada már nem asztali gépen vagy laptopon, hanem inkább mobileszközökön keresztül csatlakozik az internetre. Ez még jellemzőbb a fejletlen vagy feltörekvő országokra- mondta el a HWSW informatikai portál újságírója a Trend Fm-nek. Az Atlético Madrid nyerte az Európa Ligát, miután a szerda esti lyoni döntőben 3:0-ra legyőzte az Olympique Marseille csapatát. Diego Simeone csapata Antoine Griezmann duplájával és Gabi góljával győzött, és története során harmadszor hódította el a trófeát. A megkérdezett futball szakíró szerint egyértelműen a nemzetközi tapasztalat döntött a spanyolok javára. Várja Önöket a műsorvezető, Szűcs Péter!

Korábbi adások

 • Reggeli Monitor Szűcs Péterrel

  2017-09-19 06:35:00

  Négy hónapja nem látott szintre gyorsult az euróövezeti infláció augusztusban. Az Eurostat jelentése szerint az eurózónában 1,5 százalékkal nőttek a fogyasztói árak éves alapon, míg az Európai Unióban 1,7 százalékos volt a drágulás. Havi összevetésben az övezetben 0,3 százalékkal, az unióban pedig 0,2 százalékkal növekedtek a fogyasztói árak, amit elsősorban az energiaárak húztak. A Raiffeisen Bank elemzője szerint bár egyértelműen felfelé ívelő inflációs pályán van az európai gazdaság, a maginflációt és a szolgáltatói inflációt tekintve már nem ennyire derűs a kép. Csaknem 6 milliárd forint összegű kártérítést fizettek ki a hazai biztosítók a nyári viharok miatt- derül ki a Magyar Biztosítók Szövetségének összesítéséből. Bár a hivatalos adatok szerint több mint 103 ezer káreseményre fizettek a biztosítók, a szövetség kommunikációs főosztályvezetője szerint a valós kár ennél sokkal nagyobb lehet. A lakások negyede ugyanis nem rendelkezik biztosítással, így azokról nincs is adatuk. Hamis negyedéves GDP adatokat közölt a török statisztikai hivatal – derült ki a Commerzbank elemzőinek közleményéből. A hivatalos adatok szerint egy negyedév alatt több mint 2 százalékkal bővült a gazdaság, vagyis sikerült tartani az 5 százalék feletti éves növekedési ütemet. Az elemzők szerint azonban a beruházási aktivitás növekedése kizárólag az építőiparnak köszönhető és nem a piaci szereplők bizalmának javulását jelzi. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem munkatársa elmondta: a befektetők körében továbbra is nagy a bizalmatlanság. Megfelelő feltételek esetén mégsem lépne ki Washington a párizsi klímaegyezményből – mondta az amerikai külügyminiszter. Rex Tillerson szerint a megállapodásban rögzített káros anyag kibocsátási célok aránytalanok, Donald Trump azonban készen áll a feltételek újratárgyalására. A megkérdezett Amerika-kutató elmondta: a kilépés csupán politikai jelentőséggel bír az elnök számára, az egyezmény ugyanis gazdasági és energiafelhasználási szempontból eddig sem korlátozta az Egyesült Államokat. Hozzátette: a megállapodás körüli vita a republikánus párton belül is okoz feszültséget. Magyarország 22 év után újra bejutott a Davis-kupa világcsoportjába. A magyar csapat az oroszokat győzte le 3-1-re, ezzel pedig visszajutott a tenisz elitjébe, vagyis Európa legjobb 16 csapata közé. A torna után Fucsovics Márton elmondta, hihetetlen érzés számára, még sose érezte így magát egyetlen győzelme után sem. A Magyar Tenisz Szövetség főtitkárát és egyben az Európai Teniszszövetség alelnökét a teniszsiker várható pozitív hatásairól kérdeztük.

  Belehallgatás:
 • Reggeli Monitor Szűcs Péterrel

  2017-09-18 06:35:00

  Havi alapon csökkent az építőipar termelési volumene júliusban. A Központi Statisztikai Hivatal közlése szerint 2,1 százalékkal esett vissza az ágazat júniushoz képest. Éves összevetésben viszont 22, 7 százalékkal múlta felül a júliusi adat a tavalyi alacsony bázist. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke a Trend FM-nek elmondta, hogy nem kell lassulástól tartani, amit a szerződésállományok 80 százalék fölötti növekedése is jelez. Ugyanakkor jelentős kockázat, hogy a munkaerőhiány mára minden alágazatba és szakmába átszűrődött. Tíz éves csúcsra emelkedett az új-autó eladások mértéke augusztusban az Európai Autógyártók Szövetségének adatai szerint. Az előző év azonos időszakához képest 865 ezer darabbal több autót adtak el, ami 5,6 százalékos növekedést jelent. A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének elnöke elmondta, a piacot egy általános fellendülés jellemzi. Jelentős versenyhátrányban van Európa a digitalizáció területén Észak-Amerikával és Ázsiával szemben- erről Deutsch Tamás a Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos beszélt a Trend FM-nek. Hozzátette, hogy a magyar és az európai piacfejlesztés csak közös összefogással, összehangolt stratégiával képzelhető el. A Boeing tervezi meg az új amerikai elnöki különgépet. A vállalat egy 600 millió dolláros megrendelés keretében alakít át két 747-8-as Jumbo repülőgépet. A projektre az elnöki flotta elöregedése miatt van szükség, a jelenleg forgalomban lévő Boeing 747-esek ugyanis már több mint harminc éve repülnek. Az Aeromagazin főszerkesztője a Trend FM-nek elmondta, hogy elsősorban presztízskérdés volt a Boeingnek, hogy ők szállítsák az elnöki gépeket. Nem feltétlenül az uniós támogatások határozzák meg a magyar gazdasági növekedést – mondta Miniszterelnökség európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára a Fókuszban rendezvénysorozat gazdasági konferenciáján. Vitályos Eszter szerint egyre hatékonyabb az uniós források felhasználása, már valamennyi fejlesztési programban meghirdették a 2014-2020-as időszak 9400 milliárd forint keretét. Az államtitkár szerint fontos szempont a kis- és középvállalkozások segítése, aminek egyik lépése volt a pályázati rendszer egyszerűsítése és a digitalizált adminisztráció is.

  Belehallgatás:
 • Reggeli Monitor Szűcs Péterrel

  2017-09-14 06:35:00

  Százéves államkötvényt bocsátott ki Ausztria, 3,5 milliárd euró értékben. A szokatlanul hosszú futamidejű adósságpapíron alig lesz reálhozam – mondják elemzők. Megtartotta hagyományos évértékelő beszédét az Európai Bizottság elnöke. Jean Claude Juncker szerint itt a lehetőség arra, hogy egy erősebb, egységesebb és demokratikusabb uniót hozzanak létre. Az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint azt még nehéz megmondani, hogy milyen intézkedések vezetnek el ehhez a célhoz, ugyanis a nagyívű terveken kívül kevés konkrétum hangzott el. Az elmúlt 2 évben gyorsabban keltek el a lakások és a családi házak mint idén, de nyár végére lerövidült az eladási idő januárhoz képest. A hétvégén ismét Coop-ralli. Immár 12. alkalommal indulnak el a magyar termékek népszerűsítésére. A magyar élelmiszeripar fejlődését képzéssel is támogatja a kormány – mondja az államtitkár. Emellett a legfrissebb piaci trendekkel érkezik az MKB vezető elemzője. Várja Önöket a műsorvezető, Szűcs Péter!

 • Reggeli Monitor Szűcs Péterrel

  2017-09-13 06:35:00

  Tovább tarthat a Budapesti Értéktőzsde indexének erősödése, a tavaszi választások hordoznak némi kockázatot – véli az Equilor vezérigazgatója. A német választások után elkezdődhet az Unió valós megreformálása, akár Magyarország vesztesként is kijöhet a megújulásból – mondják elemzők. Történelmi csúcsra ugrott az államadósság az Egyesült Államokban miután átlépte a húszezer milliárd dolláros határt a költségvetés túlköltekezése. A háttérben a hurrikánok állnak. Országosan csaknem 8, Budapesten majd 12 évnyui bérből lehet venni egy közepes méretű lakást. Javulhat a helyzet – mondja az Otthontérkép szakértője. Újabb kampányba kezd a MABISZ, a cél az öngondoskodás növelése. Ez csak néhány a Reggeli Monitor témái közül. Élő interjúban számolunk be az aranyárról, a legfrissebb amerikai jelenségekről, és az új Iphone bemutatásáról. A műsorvezető Szűcs Péter!

 • Reggeli Monitor Szűcs Péterrel

  2017-09-08 06:35:00

  A világ legjobban kereső futballistája lehet Lionel Messi, ha aláírja 2021-ig szóló új szerződését a Barcelonával. A katalán klub évi 52 millió eurós, átszámítva 16 milliárd forintos fizetést kínál az ötszörös aranylabdás argentin klasszisnak. A megkérdezett futball szakíró szerint Messi azért vár ennyit az új szerződés aláírásával, mert garanciát szeretne a klubtól, hogy a következő téli átigazolási szezonban még jobban megerősítik a keretet. Marosi Gergő elmondta, hogy a Barcelona nem akarja azt a hibát elkövetni, mint Neymarnál, akit a kivásárlási záradék miatt tudott megszerezni a nyáron a Paris Saint Germain.A várakozásoknak megfelelően alakult a második negyedéves GDP növekedés az Európai Unióban. Az Eurostat adatai alapján az euróövezetben hat tizeddel, míg az Unió egészében hét tized százalékkal nőttek az értékek. Az idei első negyedévben 5 tizedes volt az emelkedés. Az ING vezető elemzője szerint továbbra is jelentős különbségek láthatóak a régió egyes országai között. Csehország csaknem 2,5 százalékkal tudta növelni negyedéves bázisát, ami több mint tíz éves rekord. Akár fegyveres erőkkel is megakadályozhatja a madridi kormányzat, hogy Katalónia népszavazást tartson a Spanyolországtól való elszakadásról- így reagált a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója arra a hírre, hogy a katalán elnök október 1-jére referendumot írt ki a katalán függetlenség kivívásáról. Nagy Sándor Gyula szerint ez ugyanis minden tekintetben alkotmányellenes lépés lenne. Ráadásul a katalán társadalmon belül sem jelentős az elszakadás pártiak fölénye. Stagnált a német ipari termelés júliusban. A Destatis német statisztikai hivatal közlése szerint havi alapon nem tudott bővülni a szektor, habár elemzők 0,6 százalékos növekedésre számítottak a júniusi egy százalékos visszaesés után. Az Erste Bank vezető elemzője a Trend FM-nek elmondta, hogy éves alapon ugyanakkor kedvező folyamatok láthatók, elsősorban a feldolgozóipar és az építőipar hatása miatt 4 százalékos növekedés volt az ágazatban. Ürmössy Gergely azonban a kockázatokra is figyelmeztet, amelyek a német ipar külső kitettségével magyarázhatók. A munkaerőhiány okozta piaci nyomás miatt a nyugdíjasok munkavállalást segítő szervezetet hoznak létre. A Takarékos Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet célja, hogy a takarékok vállalati ügyfeleitől nyugdíjba ment dolgozókat a vállalkozói szektorban visszafoglalkoztassák. A Nyugdíj Guru News alapítója elmondta: a szövetkezet tagjai a mindenkori minimálbér erejéig olyan adó-és járulékmentes juttatásokat kaphatnak, ami más jogviszonyban nem érhető el. Farkas András szerint a munkáltatók számára is kifejezetten előnyös lehet ez a szövetkezeti forma. Műsorvezető: Szűcs Péter, szerkesztő: Németh Tamás

  Belehallgatás: