Reggeli Monitor Szűcs Péterrel

Reggeli Monitor Szűcs Péterrel

Emelkedett a GKI lakás és telekpiaci indexe. A mutatószám, ami mind a lakosság, mind pedig az ingatlanpiaci cégek terveit figyelembe veszi Budapesten 4, vidéken pedig 2 ponttal emelkedett negyedéves alapon az első negyedévben. Összességében lettek kedvezőbbek a kilátások, a javulás kimagasló a fővárosi agglomerációban. A lakásfelújításra és korszerűsítésre irányuló lakossági várakozások is számottevően javultak az egy negyedévvel ezelőttihez képest. Tavasszal, és ősszel adják el a legtöbb ingatlant. Télen befagy a piac, de a nyári forróság sem kedvez az eladásoknak – mondta az OtthonCentrum elemzési vezetője. Idén a korábbi évekhez képest már az első négy hónapban több adásvétel történt, 45-50 ezer adásvétel megkötése valószínűsíthető. Az árak a fővárosban és a megyei jogú városok többségében, a tavalyi év azonos időszakához képest 10-20%-kal emelkedtek. Magyarországon a világátlagnál magasabb a rendszeresen internetezők aránya- derül ki a Google által készített felmérésből. Hazánkban a 16 évnél idősebbek 89 százaléka internetezik naponta, míg a globális átlag 86 százalék. Emellett dinamikusan nő az 54 évnél idősebb internet felhasználók tábora, miközben a világhálót használók kétharmada már nem asztali gépen vagy laptopon, hanem inkább mobileszközökön keresztül csatlakozik az internetre. Ez még jellemzőbb a fejletlen vagy feltörekvő országokra- mondta el a HWSW informatikai portál újságírója a Trend Fm-nek. Az Atlético Madrid nyerte az Európa Ligát, miután a szerda esti lyoni döntőben 3:0-ra legyőzte az Olympique Marseille csapatát. Diego Simeone csapata Antoine Griezmann duplájával és Gabi góljával győzött, és története során harmadszor hódította el a trófeát. A megkérdezett futball szakíró szerint egyértelműen a nemzetközi tapasztalat döntött a spanyolok javára. Várja Önöket a műsorvezető, Szűcs Péter!

2018-05-03 06:35:00 Adásunk

Reggeli Monitor Szűcs Péterrel

2018-05-03 06:35:00

Összegszerűen még emelkedett is, 1279 milliárd euróra a 2021-2027 közötti időszakra tervezett uniós költségvetés. Csakhogy 10 százalékkal kevesebb fejlesztési forrás lesz felzárkóztatásra, és 18 százalékkal csökken az agrártámogatások mértéke. Határvédelemre jelentősen nagyobb összeget fordít majd az Európai Unió, újabb országok euróbevezetésére azonban alig költene. Az Európai Bizottság ráadásul bizonyos jogállami feltételek meglétéhez kötné az európai pénzek folyósítását. A tervezetre még az állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanácsnak, és az Európai Parlamentnek is rá kell bólintania. Mélyebbre süllyedt a bóvliban Törökország. A Standard and Poorchr(39)s tovább rontotta a török adósbesorolást. Az új osztályzat BB mínusz B, de már az eddig érvényben lévő sem volt a befektetésre ajánlott sávban. A hitelminősítő nem az elnöki rendszer kiépítésével, és nem az egy kézben összpontosított hatalommal, hanem a líra gyengülésével indokolta a döntést. Szakértők szerint hatalmi harc, és a térségi vezető szerep a tétje annak, hogy Marokkó megszakította a diplomáciai kapcsolatait Iránnal. A két ország hivatalosan most azért került összetűzésbe egymással, mert az Irán támogatását élvező libanoni síita Hezbollah fegyverekkel támogatja a nyugat-szaharai függetlenségi mozgalmat, a Polisario Frontot. Nyugat-Szaharát Marokkó évtizedek óta megszállva tartja. A legfrissebb tőzsdei- és devizapiaci árfolyamokkal várja Önöket Szűcs Péter és Tóth Anna.

Belehallgatás:

Korábbi adások

 • Reggeli Monitor Szűcs Péterrel

  2017-09-19 06:35:00

  Négy hónapja nem látott szintre gyorsult az euróövezeti infláció augusztusban. Az Eurostat jelentése szerint az eurózónában 1,5 százalékkal nőttek a fogyasztói árak éves alapon, míg az Európai Unióban 1,7 százalékos volt a drágulás. Havi összevetésben az övezetben 0,3 százalékkal, az unióban pedig 0,2 százalékkal növekedtek a fogyasztói árak, amit elsősorban az energiaárak húztak. A Raiffeisen Bank elemzője szerint bár egyértelműen felfelé ívelő inflációs pályán van az európai gazdaság, a maginflációt és a szolgáltatói inflációt tekintve már nem ennyire derűs a kép. Csaknem 6 milliárd forint összegű kártérítést fizettek ki a hazai biztosítók a nyári viharok miatt- derül ki a Magyar Biztosítók Szövetségének összesítéséből. Bár a hivatalos adatok szerint több mint 103 ezer káreseményre fizettek a biztosítók, a szövetség kommunikációs főosztályvezetője szerint a valós kár ennél sokkal nagyobb lehet. A lakások negyede ugyanis nem rendelkezik biztosítással, így azokról nincs is adatuk. Hamis negyedéves GDP adatokat közölt a török statisztikai hivatal – derült ki a Commerzbank elemzőinek közleményéből. A hivatalos adatok szerint egy negyedév alatt több mint 2 százalékkal bővült a gazdaság, vagyis sikerült tartani az 5 százalék feletti éves növekedési ütemet. Az elemzők szerint azonban a beruházási aktivitás növekedése kizárólag az építőiparnak köszönhető és nem a piaci szereplők bizalmának javulását jelzi. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem munkatársa elmondta: a befektetők körében továbbra is nagy a bizalmatlanság. Megfelelő feltételek esetén mégsem lépne ki Washington a párizsi klímaegyezményből – mondta az amerikai külügyminiszter. Rex Tillerson szerint a megállapodásban rögzített káros anyag kibocsátási célok aránytalanok, Donald Trump azonban készen áll a feltételek újratárgyalására. A megkérdezett Amerika-kutató elmondta: a kilépés csupán politikai jelentőséggel bír az elnök számára, az egyezmény ugyanis gazdasági és energiafelhasználási szempontból eddig sem korlátozta az Egyesült Államokat. Hozzátette: a megállapodás körüli vita a republikánus párton belül is okoz feszültséget. Magyarország 22 év után újra bejutott a Davis-kupa világcsoportjába. A magyar csapat az oroszokat győzte le 3-1-re, ezzel pedig visszajutott a tenisz elitjébe, vagyis Európa legjobb 16 csapata közé. A torna után Fucsovics Márton elmondta, hihetetlen érzés számára, még sose érezte így magát egyetlen győzelme után sem. A Magyar Tenisz Szövetség főtitkárát és egyben az Európai Teniszszövetség alelnökét a teniszsiker várható pozitív hatásairól kérdeztük.

  Belehallgatás:
 • Reggeli Monitor Szűcs Péterrel

  2017-09-18 06:35:00

  Havi alapon csökkent az építőipar termelési volumene júliusban. A Központi Statisztikai Hivatal közlése szerint 2,1 százalékkal esett vissza az ágazat júniushoz képest. Éves összevetésben viszont 22, 7 százalékkal múlta felül a júliusi adat a tavalyi alacsony bázist. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke a Trend FM-nek elmondta, hogy nem kell lassulástól tartani, amit a szerződésállományok 80 százalék fölötti növekedése is jelez. Ugyanakkor jelentős kockázat, hogy a munkaerőhiány mára minden alágazatba és szakmába átszűrődött. Tíz éves csúcsra emelkedett az új-autó eladások mértéke augusztusban az Európai Autógyártók Szövetségének adatai szerint. Az előző év azonos időszakához képest 865 ezer darabbal több autót adtak el, ami 5,6 százalékos növekedést jelent. A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének elnöke elmondta, a piacot egy általános fellendülés jellemzi. Jelentős versenyhátrányban van Európa a digitalizáció területén Észak-Amerikával és Ázsiával szemben- erről Deutsch Tamás a Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos beszélt a Trend FM-nek. Hozzátette, hogy a magyar és az európai piacfejlesztés csak közös összefogással, összehangolt stratégiával képzelhető el. A Boeing tervezi meg az új amerikai elnöki különgépet. A vállalat egy 600 millió dolláros megrendelés keretében alakít át két 747-8-as Jumbo repülőgépet. A projektre az elnöki flotta elöregedése miatt van szükség, a jelenleg forgalomban lévő Boeing 747-esek ugyanis már több mint harminc éve repülnek. Az Aeromagazin főszerkesztője a Trend FM-nek elmondta, hogy elsősorban presztízskérdés volt a Boeingnek, hogy ők szállítsák az elnöki gépeket. Nem feltétlenül az uniós támogatások határozzák meg a magyar gazdasági növekedést – mondta Miniszterelnökség európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára a Fókuszban rendezvénysorozat gazdasági konferenciáján. Vitályos Eszter szerint egyre hatékonyabb az uniós források felhasználása, már valamennyi fejlesztési programban meghirdették a 2014-2020-as időszak 9400 milliárd forint keretét. Az államtitkár szerint fontos szempont a kis- és középvállalkozások segítése, aminek egyik lépése volt a pályázati rendszer egyszerűsítése és a digitalizált adminisztráció is.

  Belehallgatás:
 • Reggeli Monitor Szűcs Péterrel

  2017-09-14 06:35:00

  Százéves államkötvényt bocsátott ki Ausztria, 3,5 milliárd euró értékben. A szokatlanul hosszú futamidejű adósságpapíron alig lesz reálhozam – mondják elemzők. Megtartotta hagyományos évértékelő beszédét az Európai Bizottság elnöke. Jean Claude Juncker szerint itt a lehetőség arra, hogy egy erősebb, egységesebb és demokratikusabb uniót hozzanak létre. Az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint azt még nehéz megmondani, hogy milyen intézkedések vezetnek el ehhez a célhoz, ugyanis a nagyívű terveken kívül kevés konkrétum hangzott el. Az elmúlt 2 évben gyorsabban keltek el a lakások és a családi házak mint idén, de nyár végére lerövidült az eladási idő januárhoz képest. A hétvégén ismét Coop-ralli. Immár 12. alkalommal indulnak el a magyar termékek népszerűsítésére. A magyar élelmiszeripar fejlődését képzéssel is támogatja a kormány – mondja az államtitkár. Emellett a legfrissebb piaci trendekkel érkezik az MKB vezető elemzője. Várja Önöket a műsorvezető, Szűcs Péter!

 • Reggeli Monitor Szűcs Péterrel

  2017-09-13 06:35:00

  Tovább tarthat a Budapesti Értéktőzsde indexének erősödése, a tavaszi választások hordoznak némi kockázatot – véli az Equilor vezérigazgatója. A német választások után elkezdődhet az Unió valós megreformálása, akár Magyarország vesztesként is kijöhet a megújulásból – mondják elemzők. Történelmi csúcsra ugrott az államadósság az Egyesült Államokban miután átlépte a húszezer milliárd dolláros határt a költségvetés túlköltekezése. A háttérben a hurrikánok állnak. Országosan csaknem 8, Budapesten majd 12 évnyui bérből lehet venni egy közepes méretű lakást. Javulhat a helyzet – mondja az Otthontérkép szakértője. Újabb kampányba kezd a MABISZ, a cél az öngondoskodás növelése. Ez csak néhány a Reggeli Monitor témái közül. Élő interjúban számolunk be az aranyárról, a legfrissebb amerikai jelenségekről, és az új Iphone bemutatásáról. A műsorvezető Szűcs Péter!

 • Reggeli Monitor Szűcs Péterrel

  2017-09-08 06:35:00

  A világ legjobban kereső futballistája lehet Lionel Messi, ha aláírja 2021-ig szóló új szerződését a Barcelonával. A katalán klub évi 52 millió eurós, átszámítva 16 milliárd forintos fizetést kínál az ötszörös aranylabdás argentin klasszisnak. A megkérdezett futball szakíró szerint Messi azért vár ennyit az új szerződés aláírásával, mert garanciát szeretne a klubtól, hogy a következő téli átigazolási szezonban még jobban megerősítik a keretet. Marosi Gergő elmondta, hogy a Barcelona nem akarja azt a hibát elkövetni, mint Neymarnál, akit a kivásárlási záradék miatt tudott megszerezni a nyáron a Paris Saint Germain.A várakozásoknak megfelelően alakult a második negyedéves GDP növekedés az Európai Unióban. Az Eurostat adatai alapján az euróövezetben hat tizeddel, míg az Unió egészében hét tized százalékkal nőttek az értékek. Az idei első negyedévben 5 tizedes volt az emelkedés. Az ING vezető elemzője szerint továbbra is jelentős különbségek láthatóak a régió egyes országai között. Csehország csaknem 2,5 százalékkal tudta növelni negyedéves bázisát, ami több mint tíz éves rekord. Akár fegyveres erőkkel is megakadályozhatja a madridi kormányzat, hogy Katalónia népszavazást tartson a Spanyolországtól való elszakadásról- így reagált a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója arra a hírre, hogy a katalán elnök október 1-jére referendumot írt ki a katalán függetlenség kivívásáról. Nagy Sándor Gyula szerint ez ugyanis minden tekintetben alkotmányellenes lépés lenne. Ráadásul a katalán társadalmon belül sem jelentős az elszakadás pártiak fölénye. Stagnált a német ipari termelés júliusban. A Destatis német statisztikai hivatal közlése szerint havi alapon nem tudott bővülni a szektor, habár elemzők 0,6 százalékos növekedésre számítottak a júniusi egy százalékos visszaesés után. Az Erste Bank vezető elemzője a Trend FM-nek elmondta, hogy éves alapon ugyanakkor kedvező folyamatok láthatók, elsősorban a feldolgozóipar és az építőipar hatása miatt 4 százalékos növekedés volt az ágazatban. Ürmössy Gergely azonban a kockázatokra is figyelmeztet, amelyek a német ipar küls