A spektrum egyik végén találjuk az olyan látványos megoldásokat, mint az önvezető autók, áruszállító drónok és a robotok. A másik véglet kevésbé tűnik szenzációsnak, pedig a háttérben észrevétlenül dolgozó mesterséges intelligencia (Artificial Intelligence – AI), illetve a gépi tanulás (machine learning) forradalmasítani fogja az élet számos területét – olvasható az Invitech Solutions szakmai blogján.

Mindez nem a távoli futurisztikus jövő: a folyamatautomatizálás Magyarországon is elérhető. Az infokommunikációs vállalat például már nyújt RPA szolgáltatást, és az első pilot projektek is zajlanak.

Mi is az RPA?

A Robotic Process Automation kifejezetten szoftveres folyamatautomatizálást takar. Lényege, hogy a segítségével el lehessen végezni olyan nagy mennyiségű, ismétlődő feladatot, amihez korábban jelentős emberi munkaerő bevonására volt szükség. Jellemzően idesorolhatók a lekérdezések, kalkulációk, adatkezelések és tranzakciók.

A szoftverrobotok virtuális munkaerőként képesek megtanulni a komplex üzleti folyamatok végrehajtását is, majd a tanulási fázist követően azokat rendkívül gyorsan és gyakorlatilag hibamentesen elvégzik.

Hogyan működik a „betanulás”?

Ebben a modellben az embereknek kell a folyamatot a gép számára „betanítani”. Majd a robot ezt – és csakis ezt – a repetitív feladatot hajtja végre, ezért valamiféle felügyeletre és hiba esetén emberi beavatkozásra is szükség lehet. Tehát proaktív gépi tanulásról és AI-alapú öntanulásról ennél a technológiánál még nincs szó.