Ferencváros már csak központi elhelyezkedése és az elmúlt években elindult infrastrukturális fejlesztések miatt is ideális hely lehet a cégalapításra – mondta el a Trend FM Hétfő - Egy nő című műsorában Kállay Gáborné, a IX. kerület alpolgármestere. Bár Ferencváros területnagysága alapján csak a tizenhetedik a fővárosban, az ötszáz főt meghaladó létszámot foglalkoztató budapesti vállalatoknak tizenöt százaléka ebben a kerületben található. A vállalkozások jegyzett tőkéje pedig a negyedik helyre emeli az 1792-ben alapított Ferencvárost a kerületek ranglistáján.

A vállalkozásbarát légkör kialakítása mellett a helyi önkormányzat kiemelt célja, hogy Ferencváros ifjúsági központtá váljon. A kerületben zajló városrehabilitáció (amelyért 2016-ban Ferencvárost a nemzetközi ingatlanfejlesztés Oscar-díjának számító FIABCI nagydíjjal tüntették ki), az élénk kulturális élet is egyre nagyobb számban vonzza Ferencvárosba a fiatalokat, akik potenciális vállalkozóvá válhatnak. Kállay Gáborné tájékoztatott, hogy jelenleg huszonnyolc közoktatási intézmény található a kerületben, köztük közgazdasági, vendéglátóipari és művészeti szakgimnáziumok, emellett öt egyetem. A már meglévő adottságok mellett a Corvinus Egyetem kollégium és sportcentrum beruházása, és a Semmelweis Egyetem gyógyszerésztudományi karának bővítése is hozzájárulhatnak a pezsgő helyi ifjúsági élet megteremtéséhez.

Minden nagy sztori egy jó ötlettel indul

A Vállalkozásbarát Ferencváros Konferencia iránymutatást, kezdő lendületet adhat a saját vállalkozásban gondolkodók számára. Az alpolgármester hangsúlyozta, hogy a konferenciának nem véletlenül a Corvinus Egyetem ad helyszínt. Elmondása szerint az önkormányzat és az intézmény Gazdaságtudományi Karának kapcsolata elsősorban a kulturális területen való együttműködés során mélyült el.

Az ingyenes konferencia szervezői főként a fiatal vállalkozó jelölteket és a munkaerőpiacra akár munkavállalóként, akár vállalkozóként visszatérő kisgyermekes édesanyákat célozzák meg, továbbá szívesen várják azokat a gyakorló vállalkozókat is, akik nyitottak a fejlődési lehetőségekre. Az előadások és kerekasztal beszélgetések során szó lesz a kis- és középvállalati szektor legnagyobb kihívásairól, a digitális átállás és az időmenedzsment jelentőségéről és az online brandépítés fontosságáról is. Emellett egy cég elindításával, illetve működésével kapcsolatos gyakorlati tudnivalókból sem lesz hiány: a résztvevők tájékozódhatnak a Ferencvárosban elérhető, vállalkozássegítő pályázati és finanszírozási lehetőségekről, növekedési tanácsokat kaphatnak tapasztalt vállalkozóktól.

A legjobb gyakorlatok megismerése céljából a Vállalkozók Ferencvárosért Egyesület egy külön felületet hoz létre a honlapján, ahol a mára már üzleti sikersztorivá fejlődő ferencvárosi vállalkozásokról, és a bátor, vállalkozó szellemű üzletemberektől olvashatnak tippeket az érdeklődők. A Vállalkozók Ferencvárosért Egyesület 2012-ben alakult az önkormányzat támogatásával a helyi induló vállalkozások megsegítése céljából. Az egyesület vezetését 2016-ban átvette egy fiatal, lendületes csapat, azóta az e-learning oktatástól kezdve sokféle kezdeményezés elindult a kerületben, kiemelt helyen említendő a Vállalkozásbarát Ferencváros Program.

A vállalkozások és az önkormányzat, valamint az egyes cégek közötti kapcsolatok folyamatos javítása, az induló vállalkozásoknak a lehető legtöbb segítség nyújtása és egy igazán pezsgő vállalati kultúra létrehozása, dióhéjban ezek a Vállalkozásbarát Ferencváros Konferencia és a IX. kerületi vezetés célkitűzései – tette hozzá Kállay Gáborné.

A teljes beszélgetést itt hallgathatják meg. A riporter Kutasi Judit.