Bóna Péter, a Com-Forth Ipari Informatikai Kft. ügyvezetője a rendezvényt követően a Trend FM műsorában foglalta össze a legfontosabb tudnivalókat, érdekességeket az 5G-vel, illetve annak különböző iparágakban való alkalmazásával kapcsolatban.

„5G-re leginkább a Dolgok Internete (Internet of Things) látványos terjedése miatt van szükség. Az IoT esetében két fő felhasználási területet különböztetünk meg, az egyik a fogyasztói, a másik pedig az ipari szegmens. Azt azonban fontos tisztázni, hogy teljesen más igényeket támaszt a hálózattal szemben ez a két terület. A fogyasztói szegmenst eddig is megfelelően kiszolgálta a 4G (LTE) hálózat, de vannak olyan ipari alkalmazások, ahol olyan nagy sávszélességre és annyira alacsony adatátviteli késleltetésre, hálózati redundanciára van szükség, ami jelenleg nem áll rendelkezésre" – emelte ki az ügyvezető.

Bóna Péter arra is kitért, hogy az ötödik generációs hálózatok kapcsán a biztonsági kockázatok kivédése és a titkosított kommunikáció biztosítása mind-mind olyan kérdéskör, ami szintén komoly feladatokat ró a szabványalkotókra. A vezeték nélküli hálózatok esetében ugyanis mindig fellelhető egyfajta vélt vagy valós biztonsági kockázat, és ez az 5G esetében is rendkívül fontos kérdéseket vet fel.

A jelenlegi állás szerint 2019-re várható, hogy körvonalazódik majd egy konkrét, közös szabvány, de ahhoz, hogy az 5G-hálózat megfelelően működjön a tervezett 2020-as bevezetésre, már most el kell kezdeniük a cégeknek a kapcsolódó fejlesztéseket.

További részletekért kattintson az M2M Zóna.hu oldalra.