MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

A kereskedelmi háború árnyékában kevesebb figyelem jut az európai uniós ügyekre, pedig a következő hétéves ciklus költségvetéséről hamarosan meg kellene állapodniuk a tagállamoknak. Eddig úgy festett, hogy a magyar kormány nem jön ki jól a pénzek elosztásáról folyó vitákból, mert a támogatási célok megváltozásán túl arra is késznek mutatkoznak egyes tagállamok, illetve brüsszeli bürokraták, hogy jogállamisági feltételekhez kössék a kifizetéseket.

Jelen állás szerint a Magyarország rendelkezésére 2020-ig álló mintegy 8000 milliárd forintos keret mintegy negyedét bukhatja el az Orbán-kormány pusztán a támogatási célok átrendezésével, és még többet, ha valóban bekerül a forráselosztási mechanizmusba a jogállamiság vizsgálata.

Most azonban mintha fordulna a széljárás: Angela Merkel német kancellár és Orbán Viktor miniszterelnök legutóbbi találkozóján a Soproni Piknik évfordulóján feltűnően megengedően beszélt a magyar gazdaságról, az uniós források felhasználásának hatékonyságáról a német kancellár. A Privátbankár.hu és az Mfor.hu kollégája a múlt heti Kormányinfón megkérdezte Gulyás Gergely minisztert, hogy a megbeszélések során a német fél biztosítékokkal szolgált-e a magyar miniszterelnöknek az uniós költségvetési tárgyalásokat illetően, amelyekkel elkerülhetővé válik a jogállamisági kikötések alkalmazása.

Gulyás Gergely válaszából azt lehetett kiolvasni, hogy a németek kompromisszumos megoldásban érdekeltek, mert másképpen nem lehet eljutni a költségvetés megszavazásáig. Elég ugyanis egy tagország vétója a javaslat elfogadásának megakadályozására - mutatott rá a miniszter a magyar eszközök egyikére. Elmondta továbbá, hogy a németek a jövő év első felében szeretnék elfogadtatni a büdzsét, tehát még a 2020 második felében esedékes soros német elnökség előtt.

Mindezek alapján úgy tűnik, egy erős, az uniós döntéshozatalban megkerülhetetlen szövetségest nyert meg magának Magyarország a piknik során, ami új perspektívába helyezi a tárgyalásokat Brüsszellel. Baka F. Zoltán, a Privátbankár.hu ls az Mfor.hu felelős szerkesztője erről, valamint a kereskedelmi háború geopolitikai, katonai vetületeiről is beszélt a Trend Fm reggeli Monitor című műsorában.

A beszélgetést itt hallgathatja meg: