A héten az amerikai és az európai központi bank is kamatdöntő ülést tartott. Az Egyesült Államok jegybankja, a Federal Reserve nem változtatott a jelenleg is fennálló 1,50-1,75-ös kamatsávon, és kommunikációjában is a stabilitást emelte ki. Amíg a gazdaság dinamikája nem változik olyan szinten, hogy indokolttá váljon az intervenció, addig a FED valószínűleg nem változtat a kamatpolitikán. Az Európai Központi Bank is a várakozásokat megfelelően kivárt. Christine Lagarde jegybankelnök első kamatdöntő ülésén szintén érintetlenül hagyta az irányadó rátát, az továbbra is - 0,5-ön áll - olvasható az Akcenta elemzésében.

Kirobbanó formában a forint

A Brexit kapcsán érkező jó hírek és a nemzetközi stabil gazdasági környezet támogatni tudta a forintot a héten. Hétfőn reggel még 331,80 forintot kellett fizetni egy euróért, azonban a hét folyamán folyamatosan csökkent ez az összeg. Csütörtökön az árfolyam átvitte a 330-as támaszszintet és elindult 328 felé. Jelenleg 329-en áll. Jövő héten a Magyar Nemzeti Bank is kamatdöntő ülést tart, aminek jelentős hatása lehet az árfolyamokra. A dollár árfolyamát megviselte az óvatos jegybanki kommunikáció. Az EUR/USD árfolyama a hétfői 1.1060-as szintről péntekre 1.1180 közelébe emelkedett. A forint erősödésének és a dollár gyengülésének együttes hatása az USD/HUF árfolyam jelentős csökkenése: jelenleg 294,20-on áll.

Megindult az infláció hazánkban

Kedd reggel friss inflációs adatokat közölt a Központi Statisztikai Hivatal. Novemberben 3,4%- os volt az ár drágulás, ami jelentős emelkedést jelent az októberi 2,9%-os adat után, azonban a szembetűnő gyorsulás mögött egy bázishatás áll, amivel számoltak a piaci szereplők. A bázishatás mögött a tavalyi év hasonló időszakában tapasztalt olajárcsökkenés áll. A magasabb adat közelít a jegybanki toleranciasáv felső határához, így érdekes lehet, hogy milyen kommunikáció kíséri majd a jövő heti kamatdöntő ülést.

Az Akcenta bővebb elemzését ezen a linken érhetik el:

https://www.akcentacz.hu/clanky-heti-piaci-elemzes-2019.12.09-2019.12.13.html