Az ország legnagyobb kulturális eseményét idén már 17. alkalommal rendezik meg. A hagyományokhoz hűen most is,
a Szent Iván éjéhez legközelebb eső szombaton, azaz az év legrövidebb éjszakáján tárják szélesre kapuikat a múzeumok. Koncertekkel, tárlatvezetésekkel, interaktív eseményekkel, családi programokkal és egyéb érdekességekkel várják az érdeklődőket. Már tavaly is 400 ezer ember volt kíváncsi a rendezvényre, idén még több embert várnak, főleg fiatalokat.

Már harmadik alkalommal van „szóvivője”, vagyis „arca” a Múzeumok Éjszakájának, idén Liu Shaolin Sándor, Olimpiai, világ- és Európa-bajnok rövidpályás gyorskorcsolyázó népszerűsíti a rendezvénysorozatot. Idén tavasszal több tárlatvezetésen, interaktív programon vett részt, hogy a Múzeumok Éjszakáján, június 22-én már számos saját élménnyel gazdagabban számolhasson be kulturális kalandjairól, és ajánlhassa azokat a nagyközönségnek.

Itt nézhetik meg a beharangozó filmet.

Az idei kiemelt helyszín az ország egyik legrégebben alapított városa, Szombathely lesz. A helyi közgyűjtemények közül a Savaria Múzeum, a Szombathelyi Képtár, az Iseum Savariense és a Smidt Múzeum ad helyet a kiemelt helyszín programjainak ezen az estén, de csatlakozik hozzájuk ugyancsak színes programkínálattal a levéltár, a bíróság és a vasút is. Most először a város nagy múltú szimfonikus zenekara is fogadja a látogatókat az egykori zsinagógából kialakított épületében.

A programokról részletes információ a www.muzej.hu weboldalon található, ahol helyszín, időpont és programtípus szerint is kereshetőek az események, valamint mobil alkalmazás is rendelkezésre áll, amely„EVENT@HAND MUZEJ” címen tölthető le ingyenesen a támogatott szoftverboltok kínálatából. A fővárosi programokról az ingyenesen hozzáférhető Múzeumok Éjszakája programfüzetből tájékozódhatnak az érdeklődők.

A fővárosban egységes karszalaggal látogathatók a Múzeumok Éjszakája rendezvényei és kiállításai. A budapestiek számára ismét lehetőség nyílik a környezettudatos közlekedésre: idén is közlekedhetnek elektromos autóval a látogatók. Ahogy már megszokhattuk, hét vonalon üzemelteti a BKV múzeumi körjáratait, emellett a kisebb intézményekhez a három útvonalon közlekedő elektromos kisautó körjáratokat is érdemes igénybe venni. A MÁV most is 50 százalékos kedvezményt biztosít a vonatjegyek árából több nagyvárosba a Múzéjre utazóknak.

Nagy Károly összeállítása.