Az akció az Aramco állami olajvállalat két olajterminálját célozta, a támadás során 5,7 millió hordónyi kapacitás esett ki, ami a szaúdi napi kitermelésnek több mint a fele. Hivatalosan jemeni húszi lázadók követték el a csapást, az Egyesült Államok azonban Iránt sejti a háttérben, Donald Trump bejelentette, hogy az amerikai kormány „csőre töltve” áll készen a válaszadásra.

Időközben az iráni külügyi szóvivő bejelentette, hogy elmarad az iráni és az amerikai elnök közötti találkozó, ismét mélypontra eshetnek a kétoldalú kapcsolatok.

Pletser Tamással Imre Lőrinc beszélgetett.

FRISS: Olajtermékeket vásárolna Szaúd-Arábia azonnali szállításra. Az állami olajvállalat kereskedőháza közölte, hogy a hétvégi dróntámadások miatt venne olajat - értesült a Reuters három kereskedelmi forrásból. A sivatagi királyság a finomított olajtermékek jelentős vásárlójává lép elő annak nyomán, hogy a Saudi Aramco két jelentős létesítménye elleni dróntámadások miatt az olajkitermelés kevesebb mint felére esett vissza. Az Aramco finomítási kapacitása legalább napi egymillió hordóval csökkent, a világ olajkínálatának 5 százaléka esett ki. A Reuters és a Bloomberg hírügynökség értesülései szerint több hónapig is eltarthat az olajkitermelés teljes körű helyreállítása.

Közben Bagdad azt állítja, hogy nem iraki területről indították a dróntámadást. Noha a jemeni húszi lázadók közölték, hogy ők követték el a szombati támadást, Washingtonban pedig az őket támogató Teheránt vádolták, néhány iraki és külföldi sajtóorgánum az Irakban aktív, Irán-barát fegyveres csoportokat tette felelőssé. Az amerikai külügyminiszter pedig Iránt okolja, és azt mondta, nincs bizonyíték arra, hogy Jemenből érkezett az összehangolt támadás.