A forgalmi típusú adókból és a jövedelemadókból származó bevételek is emelkedtek az előző évben Magyarországon. Az áfa esetében 11,4 százalékos bővülést láthatunk, ami csak részben tulajdonítható a kereslet élénkülésének. Tavaly ugyanis a Központi Statisztikai Hivatal első 11 havi adatai alapján 6,2 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom, 2,8 százalékos infláció mellett. Könnyen kiszámolható tehát, hogy a gazdaságfehéredés is nagymértékben hozzájárult a növekvő bevételekhez- teszi hozzá Regős Gábor. Igaz, kevésbé látványos módon, mint amikor bevezették az online pénztárgépeket Magyarországon.

A személyi jövedelemadó bevételek 13,4 százalékkal, a szociális hozzájárulási adóból származó bevételek pedig 4,7 százalékkal emelkedtek 2018-ban. Még úgy is, hogy tavaly januárban a szocho mértéke 22 százalékról 19,5 százalékra mérséklődött. Az adóék, vagyis az a mutató, amely a bérköltségből lejövő adó mennyiségét fejezi ki, 46,15 százalékon áll a 2017-es adatok szerint. 2009-ben még 53,1 százalék volt ez a mutató.

Regős Gábor szerint továbbra sem szeretünk adózni, viszont ha egyszerű az adminisztráció, nem kell sok időt bajlódni az adóbevallással, akkor az adóelkerülés aránya is visszaesik. Az egyéni vállalkozóknál a KATA felel meg ezeknek az igényeknek (már több mint 300.000 kisadózó van Magyarországon), a kisvállalatoknál pedig a jelenleg még nem annyira népszerű KIVA jelent egy egyszerűbb megoldást.

Ha már adófizetési hajlandóság: bár Magyarországon van Európa szerte a legmagasabb, 27 százalékos áfakulcs, a forgalmi típusú adóknál mégis csak a GDP 13 százaléka az adóelkerülés mértéke. Ez magasabb az unió átlagánál (12 százalék), de jobb például a csehekénél (14 százalék) vagy a lengyelekénél a régióban (21 százalék). Nem ilyen rózsás a helyzet a vállalatok adminisztrációs terheinél: a Világbank adatai szerint a visegrádi országok közül nálunk igényli a legtöbb időráfordítást az adóbevallás elkészítése a lengyelek után. A szlovákoknál pedig a legkevesebbet.

A teljes interjút itt hallgathatják meg. A riporter Péller András.