Saját kriptovalutát dob piacra a Facebook 2020-tól- jelentette be a közösségi médiaóriás a múlt héten. Pontosabban egy Svájcban bejegyzett, Libra Association nevű konzorcium felügyeli majd a fizetési rendszert, amihez egyébként az American Express, az Uber vagy a PayPal is csatlakozott. Apró ellentmondás, hogy bár azok a cégek, amelyek a konzorciumban összeállnak, nonprofit alapon működtetik majd a vállalatot, mégis, a befektetésekből származó osztalékot a tagok között arányosan szét fogják osztani.

De mi lehet a garancia arra, hogy a Facebook kriptopénze tényleg globális digitális fizetőeszközzé váljon, hiszen ez még a bitcoinnak sem sikerült? Az ING Treasury értékesítési vezetője szerint erre a közösségi médiaóriás 2,4 milliárd havi aktív felhasználója lehet az egyik biztosíték, a másik pedig, hogy a pénznem mögött ezúttal tényleges fedezet lesz (vagyis nem látnánk olyan óriási árfolyam ingadozásokat, felfutásokat és bedőléseket, mint más kriptopénzek esetében). „A koncepció működőképesnek tűnik, a tartalékalapba a felhasználó befizeti a pénzt, amit a Libra Association befektet egy likvid eszközbe, és a tartalékalapnak az összértéke határozza meg a forgalomban lévő librák értékét. Ha pedig a felhasználó visszaveszi a tartalékalapba befizetett pénzt, akkor a Facebook törli a user libráját a rendszerből.”- magyarázza Turai Ádám.

A pénzügyi kontroll még hiányzik

Nem újdonság, hogy digitális eszközeink, okostelefonjaink behálózzák az életünket, velük kelünk és fekszünk. Vagyis az okostelefonokon használt alkalmazások, internetes oldalak rengeteg adatot gyűjtenek és tudnak is rólunk. Egy szegmens azonban még hiányzik: a fizetési szokásaink láthatósága jelenleg a bankok felügyelete alatt van, ezekkel az adatokkal nem rendelkezik a Facebook. Mondhatnánk tehát, hogy a mindennapi életünk egy újabb szegmensét gyarmatosítaná a közösségi médiaóriás.

Szofisztikáltabban megfogalmazva, 1,7 milliárd embernek nincs közvetlen elérése a pénzügyi közvetítői rendszerhez, nekik akar segíteni a Facebook- legalábbis a hivatalos kommüniké szerint. Annyit már biztosan lehet tudni, hogy 2020-tól indulhat a Libra, 12 országban lehet hozzájutni majd, a fizetőeszköz pedig a felhasználó saját Facebookos számláján kerül jóváírásra.

Első hallásra biztatónak és működőképesnek tűnik a Facebook kriptopénze, azonban a gyanúnkat egy nemrég szárnyra kapott konteó sem altathatja el. E szerint a Facebookot kisebb slamasztikába keverő Cambridge Analityca botrány (ami egyébként üzletileg nem rázta meg túlzottan a közösségi médiaóriást) hátterében felsejlő oroszországi szálak miatt lett Libra a kriptopénz neve (eredetileg Global Coin volt az elnevezés). A libra szó ugyanis angolul mérleget jelent, ami pontosan megegyezik Vladimir Putyin orosz elnök csillagjegyével.

A teljes beszélgetést itt hallgathatják meg. A riporter Nagy Károly.