Egy év alatt a fogyasztói árak átlagosan 0,3 százalékkal csökkentek. Az élelmiszerek ára 0,4 százalékkal emelkedett. Ezen belül nőtt többek között az idényáras élelmiszerek, azaz a burgonya, a friss zöldség, gyümölcs (6,8%), a tojás (6,6%) és az étolaj (5%) ára. Csökkent a cukor (16%), a sajt (6,3%), a tej (4,1%), valamint a liszt (3,4%) ára.

A szeszes italok, dohányáruk 2,7 százalékkal drágultak. A szolgáltatásokért átlagosan 2,3 százalékkal kellett többet fizetni, ezen belül a közlekedési szolgáltatások ára 2,1 százalékkal nőtt. Kisebb mértékben drágultak a tartós fogyasztási cikkek (0,2%) és a ruházkodási cikkek (0,1%) is.

A háztartási energia ára átlagosan 5,1 százalékkal csökkent, ezen belül a vezetékes gáz 5,8, az elektromos energia 5,7, a távfűtés ára 3,4 százalékkal mérséklődött. Az egyéb cikkekért (lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos cikkek, gyógyszerek, járműüzemanyagok, valamint kulturális cikkek) 4,5 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, ezen belül a járműüzemanyagok ára 12,1 százalékkal csökkent.

Előző hónaphoz képest fogyasztói árak átlagosan 0,4 százalékkal emelkedtek. Az élelmiszerekért átlagosan 0,6 százalékkal kellett többet fizetni, ami meghatározóan az idényáras élelmiszerek, azaz a burgonya, friss zöldség, gyümölcs 8,3 százalékos drágulásának következménye.

E csoport nélkül számítva az élelmiszerek ára 0,4 százalékkal csökkent. A legnagyobb mértékben, 2,5 százalékkal a ruházkodási cikkek drágultak, az ilyenkor szokásos szezonális változásoknak megfelelően.

A szolgáltatások ára átlagosan 0,4, míg a szeszes italok, dohányáruk és a tartós fogyasztási cikkek árai ennél kisebb mértékben, egyaránt 0,3 százalékkal nőttek. A háztartási energia ára nem változott. Az egyéb cikkek ára átlagosan 0,2 százalékkal csökkent, ezen belül a járműüzemanyagokért 0,4 százalékkal kellett kevesebbet fizetni.

Az élelmiszerek drágultak

A fogyasztói árak márciusban a februári 1 százalékos csökkenés után kisebb ütemben, de szintén mérséklődtek, átlagosan 0,6 százalékkal voltak alacsonyabbak, mint egy évvel korábban. Az előző hónaphoz képest a szezonális élelmiszerek és az üzemanyagok drágulása miatt átlagosan 0,6 százalékkal emelkedtek az árak.

Három hipermarket közül csak egyben csökkentek az árak májusra, összességében 14 hónapja nem látott mértékű drágulást mértünk a Privátbankár Árkosár friss felmérésében.

2015 első negyedévében a fogyasztói árak átlagosan 1 százalékkal voltak alacsonyabbak, mint az előző év azonos időszakában.

Fél százalékkal csökkenhettek az árak

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője elmondta: a konszenzus mínusz 0,5 százalék, a várakozások mínusz 0,3 és mínusz 0,8 százalék között szóródnak. A konszenzus pont a közepén van a várakozásoknak, a Takarékbanknál is ennyit várnak.

Az elemző kifejtette: az üzemanyagárak áprilisban elindultak felfelé, aminek hatására mínusz 0,5 százalékra jött fel az infláció mínusz 0,6-ról, tehát kicsit enyhül a defláció mértéke. Az idényjellegű élelmiszerek megjelenése az élelmiszerárak emelkedésével szokott járni, ezt azonban ellensúlyozhatja, hogy a feldolgozott hústermékeknél további áresés látszik.