Tíz év után tavaly kapott helyet újra magyar társulat az évente mintegy kétmillió érdeklődőt vonzó Edinburgh Fringe Festivalon, amelynek négyhetes programjában közel négyezer előadás szerepel a világ minden tájáról. A Recirquel Párizs Éjjel című produkciójával komoly szakmai elismerést ért el 2017-ben, a tavalyi sikernek köszönhetően a társulat idén is meghívást kapott, ráadásul egy teljesen új előadást vitt a Fringe-re.

A Recirquel új produkciója, a kortárs táncot, a színházat és a cirkuszművészetet ötvöző My Land az emberiség gyökereit, az ember és anyaföld közötti örök kapcsolatot állítja fókuszba és jeleníti meg egy illúziókkal teli térben. Az előadás különlegessége, hogy ez a Recirquel első darabja, amelyben kizárólag külföldi vendégművészek szerepelnek. Vági Bence rendező hét, zsánerszámában nemzetközileg is kimagasló ukrán artistát hívott meg, és az ő személyes élettörténetüket – hagyományokat, szabadságot és szerelmet – kutatva hozták létre a produkciót.

My Land világpremierje augusztus 1-jén volt az Edinburgh Fringe Festivalon, a produkciót a kezdetektől hatalmas érdeklődés kíséri: az előadás folyamatos telt házzal fut a közönség pedig álló ovációval jutalmazza a darabot, de ami még fontosabb, hogy sorra jelennek meg az ötcsillagos kritikák az előadásról. „Tavaly is nagyon szerettek minket a Fringe-en, de a My Land idei fogadtatása minden előzetes várakozásunka felülmúlja” – mondta Vági Bence. A Recirquel Társulat alapító-művészeti vezetője hozzátette, hogy szinte forradalmi a hangulat körülöttükálló tapsvihar zárja minden előadásukat, amire szinte az összes jegy elkelt elővételben, a vezető lapok kritikusai és a szakma is a társulatot akarja látni."

A fesztiválon több ezer kulturális produkciót értékelnek, a Recirquel darabja pedig jelenleg öt ötcsillagos és egy négycsillagos kritikát begyűjtve a Fringe legjobb előadásai közül az első, a teljes Edinburgh-i fesztivál tekintetében pedig a második helyen áll az összesítő ranglistán. Ráadásul két további olyan ötcsillagos kritikát – The Voice magazin, The Edinburgh Reporter – is kapott a magyar társulat produkciója, amelyek a rangsorban nem szerepelnek.

A kritikusok a Recirquel idei előadása kapcsán nem fukarkodnak az elismerő szavakkal: A Voice magazin a tánc, a fizikai színház és a cirkuszi technika hihetetlen show-ja ként mutatta be a darabot, amelyről azt írják: „egyszer csak azon kapod magad, hogy elalélsz a gyönyörűségtől”. A fesztiválra fókuszáló The Fest magazin cikkében az előadás „bámulatos vizuális világát” és „a rendkívüli technikai tudást” emelte ki, míg a vezető skót lap, a The Scotsman elsősorban a My Land hangulatától volt elragadtatva, megjegyezve, hogy „minden egyes mozzanata tele van feszültséggel, ami a végtelenségig fokozódik”.
A The Edinburgh Reporter a magyar származású, Angliában képzett Vági Bence „briliáns alkotásaként” jellemzi a szerintük a balett világát idéző „lélegzetelállítóan gyönyörű” előadást. Az EdinburghGuide pedig „misztikus show”-ként mutatja be a My Land-et, megjegyezve, hogy „nem létezik a cirkusznak olyan definíciója, ami lefedné a Recirquel előadásának műfaji kereteit”. A fesztivál legnagyobb kritikai lapja, a BroadwayBaby kritikusát teljesen lenyűgözte „az előadás ereje és rugalmassága”, a darab technikai megoldásairól pedig azt írta, hogy azok a legjobbak voltak, amelyet valaha a Fringe-en látott.  A The Wee gyönyörű, vizuálisan elkápráztató, technikailag tökéletesen kivitelezett show-ként ír a darabról, amelynek szerintük mind a hét artistája világklasszis.

Nemcsak a vezető lapok kritikusai, hanem a szakma képviselői is egymásnak adják a kilincset, és rajonganak a Recirquel előadásáért. Alessandro Serena cirkusztörténész, a milánói egyetem professzora szerint a My Land igazi mestermunka, amely mérföldkövet jelent az újcirkusz történetében, hozzátéve, hogy ehhez fogható élményt még egyszer sem élt át cirkuszi előadáson. A My Land sikersztorija tovább folytatódhat, mert a következő napokban várhatóan újabb kritikák jelennek meg a produkcióról, amelyet augusztus 26-ig még 11 alkalommal mutatnak be a fesztiválon. Az előadást a magyar közönség is láthatja majd, a darab itthoni premierje októberben lesz a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon.