Az AIX és tagjai számára a KELER Csoport nyújtja a részvényügyletek elszámolásával és kiegyenlítésével kapcsolatos kereskedés utáni szolgáltatásokat. A szigorú európai szabályozási keretek között működő magyar cégcsoport a nemzetközi tőkepiaci sztenderdeknek megfelelő működésével segíti a megújuló kazah értékpapírpiac globális tőkepiaci integrációját.

„Nagy örömünkre szolgál, hogy a kazah tőkepiac résztvevői számára nyújthatunk szolgáltatásokat és ezzel is támogathatjuk az AIX-et vezető regionális szerepének kialakításában. A kelet- és közép európai régió elismert intézményeként szolgáltatásaink segíteni fogják a nemzetközi sztenderdeknek megfelelő gyakorlat meghonosodását Kazahsztánban, valamint az új pénzügyi központ megerősödését. Az AIX-nek nyújtott szolgáltatások bevezetése jól illeszkedik a KELER stratégiájába, bizonyítja elhivatottságunkat és további termékfejlesztési lehetőséget jelent” – mondta Mónus Attila a KELER vezérigazgatója a megegyezés kapcsán.

A szabályozói jóváhagyások után a szolgáltatás-nyújtás várhatóan 2019 őszén indul el. 

„A KELER Csoporttal való együttműködésünk eredményeként a globális tőkepiaci szereplők könnyen és költséghatékonyan érhetik el az asztanai tőzsdét, az AIX-et. Az együttműködés kulcsfontosságú előnyei között szerepelnek a központi elszámolás során megvalósuló, a felek közé központi szerződő félként beálló klíringház által biztosított garanciavállalás és kockázatkezelési elemek. A legnagyobb klíringtagokkal és letétkezelőkkel kerülhetünk kapcsolatba, akik számára kiemelt szempont, hogy a kiegyenlítés véglegessége EU tagállamban valósul meg, ugyanakkor a befektetők értékpapírjait továbbra is az AIX központi értéktára tartja nyilván” - hangsúlyozta Tim Bennett, az AIX vezérigazgatója.

Kazahsztánban a tervek szerint számos állami vállalat privatizációja várható, amelyben az új asztanai tőzsde kiemelt szerepet kap.