Más kérdés, hogy a 24 százalékos alapkamat azért olyan magas, mert 15-16 százalék között mozog az infláció. A jegybank monetáris tanácsa legutóbbi, júniusi ülésén nem változtatott az irányadó kamat szintjén, így az egyhetes repokamat a tavaly szeptemberi szinten, 24,00 százalékon maradt. A török jegybank szigorúsága részben azt eredményezte, hogy az inflációt júniusban sikerült 15,7 százalékra leszorítani a tavaly októberben mért 25,2 százalékos csúcsról. A Fitch attól tart, hogy az új jegybanki kormányzó alatt odalesz a szigorúság. Az év végére a hitelminősítő 16 százalékos inflációval számol. Legközelebb július 25-én ül össze a török központi bank monetáris döntéshozó testülete.

Közben az Európai Unió szankciókat vezet be Törökország ellen a Ciprus partjai mellett megkezdett "illegális" török próbafúrások miatt. Az uniós külügyi tanács által elfogadott szankciók között szerepel egyebek mellett több EU-török magas szintű tanácskozás, például a társulási tanács ülései vagy a légi szállítási egyezményről szóló EU-török kétoldalú megállapodásokról szóló tárgyalások felfüggesztése, a Törökország mint uniós tagjelölt ország számára elkülönített finanszírozás csökkentése, és az Európai Beruházási Bank hiteleinek korlátozása. Információk szerint Ciprus határozott fellépésre kérte az Európai Uniót azt követően, hogy Törökország a Földközi-tenger keleti medencéjében lévő olaj- és földgázmezők után kutatva két újabb hajót is a térségbe vezényelt, hogy újabb "illegális" próbafúrásokat végezzen a sziget északkeleti részén. Törökország azonban fenntartja azon álláspontját, hogy intézkedései összhangban állnak a nemzetközi joggal. Szakértők becslése szerint a Ciprus közelében található tengerfenék mintegy 227 milliárd köbméter földgázkészletet rejthet.

Egeresi Zoltánnal, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Törökország-kutatójával Nagy Károly beszélgetett az ország gazdasági és diplomáciai lépéseiről, megemlékezve a 3 évvel ezelőtti puccskísérletről is.