Ahhoz, hogy egy ilyen helyzet minél kevesebb problémát okozzon a működésükben, a szükséges infrastruktúrának is rendelkezésre kell már állnia, mire az erről szóló döntést meghozzák.

Az Invitech tapasztalatai szerint a vállalkozások a jelenleg otthonról dolgozó kollégáik létszámának sokszorosát kiszolgáló sávszélesség igénybevételére készülnek fel, de a videokonferenciák lebonyolításához szükséges megoldások iránt is élénk az érdeklődés.

Az infokommunikációs szolgáltatónál a koronavírus (COVID-19) olaszországi megjelenésével egy időben kezdték tapasztalni, hogy jelentősen növekszik a sávszélesség-bővítési lehetőségek iránti érdeklődés. Ugyanis egyre több hazai társaság vette elő a krízishelyzetekre vonatkozó intézkedési terveit. Ezekben az első tennivalók között szerepel a távmunkát minél szélesebb körben lehetővé tévő technikai feltételek azonnali megteremtése.

„A felkészülés természetesen nem a pánik része, itt nagyon komoly cégek a lehető legkörültekintőbben elkészített üzletfolytonossági terveik alapján járnak el. Minket sem ért meglepetésként a megnövekedett igény, hiszen pontosan tisztában vagyunk azzal, hogy az internetes elérés alapvető fontosságú egy ilyen helyzet kezelésében – akár rövid, akár hosszú távról beszélünk. Ugyanilyen megnövekedett érdeklődés tapasztalható az online csoportmunkákat és értekezleteket lehetővé tévő megoldások, valamint a videokonferenciák és -hívások lebonyolításához szükséges eszközök iránt. Ezt a folyamatot az is erősíti, hogy több országban is átmenetileg csak ilyen módon kívánnak érintkezni, tárgyalni az egyes vállalatok akár belföldi, akár külföldi partnereikkel" – fogalmazott Marton László, az Invitech vállalati értékesítési vezérigazgató-helyettese.

A társaság tapasztalatai szerint a hazai nagyvállalatok és közepes méretű vállalkozások közül olyanok is akadnak, amelyek a sávszélesség tényleges bővítésével még kivárnak, de annak technikai feltételeit már most igyekeznek megteremteni – például erősebb routerek beszerzésével.

Tipikus példa, hogy az eddig 100MB/másodperces adatátvitelt igénybe vevő megrendelők egy része arra készül fel, hogy szükség esetén az 1GB/másodperces adatátvitelre is képesek legyenek, így lehetővé téve, hogy tömegesen dolgozhassanak otthonról az érintett munkavállalók.