A kardpenge formájáról kardoshal, kardkeszeg vagy balatoni hering néven is említett garda fogása egykoron a tihanyi halászok specialitása volt, a félsziget víz közeli hegyeiről ugyanis jól látszott a Tihanyi-szorost kedvelő halrajok őszi vonulása.

A „látott hal” halászatának évszázados hagyományát eleveníti fel a háromnapos Gardália, melynek emblematikus programja a gardasütés orgonavesszőből hegyezett nyársakon, száraz szőlővenyigéből készített parázson – természetesen csak a hal ünnepélyes megáldása után.

A 72 vágással beirdalt, bepaprikázott gardákat szombat délután, a Visszhang-dombon sütik, ugyanitt tartják vasárnap a halétel- és halászléfőző-versenyt.

A látogatók kedvét koncertek, kirakodóvásár pezsdítik fel, a környékkel vezetett túrákon ismerkedhetnek. A Tihanyi Tájházaknál játszópark, mesterségek udvara várja a kicsiket.

3 hely, amit látni kell a környéken

Tihanyi Bencés Apátság: A félsziget sziluettje elképzelhetetlen az 1055-ben alapított monostor kéttornyú barokk temploma nélkül. Az altemplomban megtekinthető az alapító I. András király sírja, az apátsági múzeum izgalmas tárlatok otthona.

 

Levendula Ház Látogatóközpont: A félsziget múltjáról és keletkezéséről, dühöngő vulkánokról és az illatos levenduláról mesél minden korosztály számára élményt nyúló módon.

Őrtorony Kilátó: Az Apáti hegyen magasodó, formájában római őrtornyot idéző kilátóból a félsziget belsejére és a Balaton felé egyaránt fantasztikus a panoráma.

Információ: gardafesztival.hutihany.hu

A cikk a Magyar Turisztika Szövetség Alapítvány Ízes Magyarország című kiadványában jelent meg. A kiadvány főtámogatója: