Madrid megcsinálta a saját aradi vértanúit ezekkel a büntetésekkel – fogalmazott Fellegi Tamás. A helyzetet leginkább az fokozza, hogy a szigorú ítéleteket olyan üggyel kapcsolatban hozták, ami több mint kényes kérdés, nem csak Spanyolország, hanem egész Európa számára. Természetesen nem halálbüntetésekről van szó, de a 21. században egy 10 évnél súlyosabb büntetés egy ilyen helyzetben szinte azzal ér fel. Ez a lépés joggal vált ki olyan érzéseket a katalán polgárokból, hogy ők egy lenézett nép Spanyolországon belül, és mint láthatjuk olaj volt a már kihunyni készülő tűzre. A szakértő hozzátette, hogy az ítélet megítéléséhez ismerni kellene a spanyol büntetőjogot, azonban biztos benne, hogy a helyi törvények lehetőséget adtak volna az enyhébb szankcionálásra is. Az egészben a legrosszabb az, hogy egy már lecsengő félben lévő ügyről volt szó, ami most ismét maximum fordulatszámon pörög és félő, hogy a dolog érzelmi töltete miatt sokkal komolyabb zendülés is következhet. A békülékenység felé kellett volna egy lépést tennie Madridnak.

Fellegi Tamás elmondta, hogy Spanyolországban a legjobb megoldás egy új népszavazás kiírása lehet. Az egyre erőszakosabb tüntetések és demonstrációk azt mutatják, hogy az egész katalán népet sértették meg, akikben élénken él most a dac. Nagy valószínűséggel sokan még a szabadságvesztést is bevállalnák most, azt pedig egyetlen modern ország sem teheti meg, hogy egy egész népcsoportot rács mögé zárjon. Ha a helyzet nem oldódik meg hamarosan, akkor Brüsszelnek is lépni kell majd és az teljes mértékben rontaná Spanyolország nemzetközi megítélését.

A kiegyezés felé kell haladni. Katalónia Spanyolországon belül a leggazdagabb térség, ami nagy szerepet vállal az ország GDP-jéből. A legcélravezetőbb az lehetne, hogyha az adó szabályok egy részét át lehetne engedni a katalánoknak, hiszen ez a baszk elszakadási törekvéséket is elcsitította. Az egyértelmű, hogy sokkal ésszerűbb módokon is lehetne kezelni ezt a helyzetet.

Fellegi Tamással, a növekedés.hu elemzőjével Nagy Károly készített interjút. A teljes beszélgetést itt meghallgathatják: