• Meglepően magas inflációs adat érkezett csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatalból a januári időszakra. 8 éve nem látott szinteken, az előző év azonos időszakához képest 4,7%-os a fogyasztói árak drágulása az év első hónapjában. Az érték jelentősen meghaladja mind az elemzői várakozásokat, mind a Magyar Nemzeti Bank toleranciasávjának felső határát, így lépéskényszerbe kerülhet a jegybank. Az adat napvilágra kerülése után nyilatkozott Nagy Márton az MNB alelnöke, szerinte minden eszközt be fog vetni a jegybank, hogy a sávban tartsa az inflációt. Ezt megelőzően a hét közepén történelmi mélypontra süllyedt a forint árfolyama az euróval szemben.
  • Negyedik negyedéves, előzetes GDP adatok érkeztek a héten Európából és itthon is. A hazai gazdasági növekedés felülmúlta a várakozásokat, 4,5%-os értékével kiemelkedőnek számít európai szinten. Bár az előző negyedévi adathoz képest (5%) lassulás mutatkozik, még mindig erősnek mondható a gazdaság. Németországban is meghaladta a várakozásokat a tavalyi év utolsó negyedéves GDP adata, de a 0,3%-os növekedés igen szerénynek mondható. Az eurózónára vonatkozóan azonban a vártnál gyengébb adat érkezett, 0,9%.

Jelentős mozgások a forint piacán

Izgalmasan alakult a hét a forint szempontjából. 338-on kezdte a hazai fizetőeszköz euróval szemben jegyzett árfolyama. Az első két napon egy durván 1 forintos sávban mozgott, azonban csütörtökön 340,30-on új történelmi csúcsot állított be. A vártnál magasabb inflációs adat hatására gyengült a forint, azonban a jegybanki nyilatkozat megnyugtatta az árfolyamot. A kommentár után erősödésbe fordult a tendencia, amit a kedvező GDP adat tovább fűtött. Így a történelmi csúcsról több mint 5 forintot szakadt a kurzus, és pénteken már 335 közelében jár.

A dollár a hét folyamán erősödni tudott, így az USD/HUF árfolyam is jelentős emelkedéssel indította el a hetet, csütörtökre egészen 313-ig menetelt. A forint hirtelen beerősödése itt is elindított egy csökkenést, bár itt enyhébb a különbség. Pénteken 309 dollárba kerül egy forint, míg az EUR/USD árfolyam 1,0842.

Ma értékelik hazánkat a hitelminősítők

A Fitch és az S&P is péntekre időzítette Magyarország adósosztályzati besorolásának felülvizsgálatát. Bár az elemzői vélemények szerint meglepő lenne a felminősítés, pont egy éve kaptunk jobb besorolást. A GDP adatok reménykeltők, azonban a magas infláció nagy kockázati tényező.

Az Akcenta teljes elemzését itt olvashatják el.