Robbantott Észak-Korea

Észak-Korea újra a nemzetközi hírügynökségek címlapján. A sztálinista diktatúra bejelentette, hogy sikeres kísérleti robbantást hajtott végre egy hidrogénbombával. A bejelentés valószínűleg igaz, mert nem sokkal korábban a dél-koreai és a kínai földtani intézet is arról számolt be, hogy emberi tevékenység, feltételezhetően robbanás okozta földrengést észlelt a kommunista Korea északkeleti részén.

Az eset nemcsak azért drámai, mert – ha nem földalatti robbantásról van szó – akkor hatalmas környezeti kárt okoztak, hanem azért is, mert újra felerősödhet a térségben a háborús feszültség, plusz, a világ közvéleménye titkon gazdasági nyitásban reménykedett Észak-Koreától, nem pedig ebben. Az amerikai és dél-koreai szakértők korábban blöffnek gondolták Kim Dzsong Un diktátor bejelentését, miszerint rendelkeznek ilyen fegyverrel. Csak érzékeltetésképpen. Korábban csak az Egyesült Államoknak és az egykori Szovjetuniónak volt ilyen nukleáris fegyvere.

De mi is az a hidrogénbomba?

A hidrogénbomba az atombomba erejénél sokkal nagyobb pusztításra képes. Nem maghasadással, hanem atommagfúzióval vált ki robbanást. Az atombombának van tömegkorlátja, a hidrogénbombáknak nincs. Sokkal nehezebb létrehozni egy ilyen fegyvert. Mi magyarok túl büszkék nem lehetünk rá, hogy a magyar származású Teller Ede fizikus ennek a pusztító fegyvernek az atyja.

Nagy Károly jegyzete