Sorrendben ötödször nyújtotta be, már az első félévben a költségvetést a magyar kormány. A hagyományok szerint a büdzsét Varga Mihály pénzügyminiszter adta át Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének. A kormány 320 forint 90 filléres átlagos euró árfolyammal tervezte meg a jövő évi költségvetést. A kiszámíthatóság érdekében ismét szerepel a költségvetésben az Országvédelmi Alapnak nevezett költségvetési tartalék. Ez jövőre 189 milliárd forint. Ez az összeg csak 2020. szeptember 30-a után használható fel, ha addig az eredményszemléletű államháztartási hiány nem haladja meg a GDP 1 százalékát. Jövőre a kormány 4 százalékos gazdasági növekedéssel számol és 2,8 százalékos inflációval. Az állam működését tekintve nullszaldós lesz a költségvetés. A büdzsé egyik alappillérének nevezte Varga Mihály a családok további támogatását. Erre a területre, például az otthonteremtésre 296 milliárd forint jut, de megmarad a Magyar Falu program 150 milliárd forintos támogatása is.

 

 

Nagy nyertese a költségvetésnek a honvédelem, amelyre 223 milliárd forinttal jut több. Az oktatási kiadások 43 milliárddal, az egészségügyi kiadások 184 milliárd forinttal emelkednek. Többet költ majd a kormány nyugdíjra és az államigazgatásban dolgozók bérére is. Fontosnak nevezte a pénzügyminiszter, hogy már idén, a Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében csökkentik 2 százalékponttal a Szociális Hozzájárulási Adót és 1 százalékponttal csökken a Ksivállalkozások Adója, a KIVA. Fontos, hogy már idén év végén sem lesz adófeltöltési kötelezettségük a vállalkozásoknak. Ezek a változtatások jövőre is megmaradnak.

 

Varga Mihály a sajtótájékoztatón közölte, hogy az idei költségvetés módosítását nem tervezik, mert az adócsökkentésekre megvan a megfelelő fedezet. A pénzügyminiszter szerint a piaci környezet nem indokolja, hogy a kabinet jövőre devizakötvény kibocsátással jelenjen nem a piacon.

A 2020-as költségvetés általános vitája június 19 és 21-e között lesz az Országgyűlésben. A részletes vita június 25-28. között várható. Az összegző módosító javaslat vitája július 8-án lesz. A Költségvetési Tanács július 11-ig készíti el a véleményét a jövő évi költségvetésről, és ha rendben találja a büdzsét, akkor július 12-én lesz a 2020-as büdzsé zárószavazása. A költségvetés benyújtásáról készített összeállítást itt hallgathatja meg. A riporter Nagy Károly.