Az OPEC országok még 2016 végén vezettek be kitermelési kvótákat, 1,8 millió hordóval vágva a napi kitermelést. A kvótáknak meg is lett az eredménye: a 40 dolláros hordónkénti olajárról 70-80 dollár közelébe kúszott a Brent típusú olaj hordónkénti ára. Ugyanakkor az olaj iránti növekvő kereslet, és a kiaknázatlan kapacitások miatt eljött az ideje a kitermelés növelésnek- mondta el az OTP Treasury üzletkötője a Trend FM-nek.

Kosztelnik Roxána szerint a kereslet élénkülése mellett azért is lehet érdeke a kitermelés növelés főként Oroszországnak és Szaúd-Arábiának, mert a venezuelai gazdasági válság, és az Iránnal szemben hozott amerikai szankciók miatt napi szinten, mindkét ország esetében, egyenként 400-500 ezer hordó kieséssel számolnak. Ezt pedig a kitermelési kvóták miatt eddig nem pótolták az OPEC országok. Az Egyesült Államok kilépése az Iráni Atomalkuból még tovább bonyolította a helyzetet: ahhoz, hogy valaki Irántól dollár elszámolással vásároljon olajat, amerikai engedélyre van szüksége. Bár például Kína jüanban vagy euróban továbbra is fizet az iráni olajért, így is komoly készletek ragadhatnak benn.

Ahhoz, hogy az OPEC országok a kitermelés növelés mellett döntsenek, minden tagország beleegyezésére szükség van. Éppen ezért nem valószínű, hogy nagyfokú kitermelés növelés következne, hiszen az Venezuela és Irán helyzetét a mérséklődő olajárak miatt még tovább nehezítené. Bár májusban egymillió dolláros emelésről is cikkeztek, valószínűleg inkább napi három-és hatszáz ezer hordós emelés a reális forgatókönyv- mondta el Kosztelnik Roxána.

A teljes beszélgetést itt hallgathatja meg. A riporter Nagy Károly.