A fiatalok, egyetemisták, pályakezdők, vagy más, alacsony jövedelmű lakáskeresők számára az új építésű öröklakások elérhetetlen távolságban vannak, ők a bérleti piacon találhatják meg számításaikat. Mivel a lakásárak nagyobb mértékben emelkedtek, mint a jövedelmek, arra lehet következtetni, hogy egyre szélesebb ez a réteg. Szerencsére már a kivitelezők is egyre jobban figyelnek rájuk, egyre több garzonház, apartmanház épül - mondja az OC Investment Solutions ügyvezetője. „Láttam már olyan kivitelezőket, akik a tervezőasztalon próbálják a lakásokat úgy megalkotni, hogy azok utána optimális helyszínként szolgáljanak egyszerre két-három diák számára is”- teszi hozzá Vincze Edit.

Nincs rendezve itthon a bérlakáskérdés

Az albérletpiacot persze nem csak a magas árak jellemzik, hanem például a bérlők és a bérbeadók közötti tisztázatlan viszonyok. Vincze Edit szerint egyik félnek sem garantált a jogbiztonsága, a bérlő feje felől bármikor el lehet adni a bérleményt, a bérlő pedig sokszor tesz kárt a lakásban, hagyja a lakást nem éppen kívánatos állapotban. Nem beszélve arról, hogy az albérletek nagy részét eleve silány minőség jellemzi, a bérbeadók nem igazán foglalkoztak a lakások műszaki tartalmával.

Vincze Edit szerint egyre több fejlesztő gondolkodik már a bérlakásépítésben. „Jelenleg négy olyan projektről tudok Budapesten, amelyekben a kivitelezők a beruházás egyik ütemét nem kívánják értékesíteni, hanem hosszú távú lakáskiadásban gondolkodnak” – teszi hozzá a szakértő. Ez a trend pedig jót tesz az albérletpiac állapotának is. A folyamatnak az szab határt, hogy ezekre a projektekre nehezebb banki finanszírozást találni, emellett nincs is megfelelően szabályozva a hazai albérletpiac, lásd a bérlő és a bérbeadó közötti tisztázatlan viszonyokat. Az akarat és a szándék azonban megvan rá.

A teljes beszélgetést itt hallgathatják vissza. A műsorvezető Érczfalvi András.