A tavalyi oroszországi Konföderációs Kupa után vált igazán aktuálissá a sorozat megszüntetése- fogalmazott Szabados Gábor sportközgazdász a Trend FM kérdésére. A nyolccsapatos tornát az elmúlt hat alkalomból ötször a következő évi világbajnokságnak otthont adó nemzet hazájában játszották, a csapatok és a szurkolók megismerkedhettek a helyszínekkel, egyfajta főpróbaként funkcionált az esemény. Üzleti szempontból a világbajnokság támogatóinak próbált a szövetség még egy plusz értéket és megjelenési felületet biztosítani, a vb szponzorai ugyanis négy évre szerződnek le a FIFA-val. Bár kezdetben jó ötletnek tűnt ez a modell, ma már üzletileg sem igazán indokolt a torna- teszi hozzá Szabados Gábor.

A Konföderációs Kupák története 1992-ig nyúlig vissza, ekkor Szaúd-Arábiában mindössze négy csapat vett részt a tornán, és nem is a FIFA bonyolította le az akkor még Fahd király kupának hívott mini-bajnokságot. A szövetség 1997-ben vette át az irányítást, Franciaország kétszer, Brazília pedig háromszor hódította el a serleget. A tornán az éppen aktuális kontinensbajnokok, és a világbajnoki címvédő vehet részt, ami papíron ugyan garantálja, hogy a legjobb csapatok legyenek ott a tornán, a valóságban azonban más a helyzet. 2005-ben például az Eb-címvédő Görögország szerepelt a nyolccsapatos viadalon, tavaly meglepésre Portugália volt ott, nem beszélve az óceániai vagy afrikai kontinensbajnokokról, akik sokszor kilógnak a sorból. (2013-ban Tahiti 1-24-es gólkülönbséggel zárta három vereséggel a csoportkört az óceániai-zóna bajnokaként).

Ennél is nagyobb gond szakmailag nézve, hogy a kijutó csapatok nem igazán veszik komolyan a tornát- folytatja Szabados Gábor. Ékes példa erre a tavalyi Konföderációs Kupa, Németország a tartalékcsapatával állt ki és nyerte meg a tornát. Más kérdés, hogy az a csapat sokkal jobban játszott, mint az egy évvel később élesben leszereplő, a csoportból kihulló és az óta is kóválygó ”A-válogatott”.

Megirigyelte a FIFA a Nemzetek Ligáját?

Miközben a Konföderációs Kupára feladhatják az utolsó kenetet, egy új sorozatot életre hívhat a szövetség pénteken Ruandában. A tornáról egyelőre annyit tudni, hogy a FIFA az idén indult Nemzetek Ligája mintájára hozna össze egy sorozatot-gyaníthatóan a vb-kvalifikációval összhangban.

Ugyanakkor felmerül a kérdés, hogy hova zsúfolható be még egy sorozat a jelenleg is borzasztóan feszes versenynaptárba? Szabados Gábor szerint csak akkor lehet létjogosultsága az UEFA és a FIFA sorozatának egyszerre, ha kétévente, váltásban rendeznék a két tornát. Vagyis a világbajnokság előtti kvalifikációs időszakban a FIFA ”Nemzetek Ligája”, az Európa-bajnokság előtti évben pedig az UEFA Nemzetek Ligája foglalná le a válogatottakat.

Szabados Gábor a műsorban emellett arról is beszélt, hogy néhány forduló elteltével mit gondol a sokat kritizált Nemzetek Ligájáról. A teljes beszélgetést itt hallgathatják meg, a riporter Imre Lőrinc.