A lakáspiaci keresletet alapvetően vásárlókra és befektetőkre lehet osztani. A két szegmens aránya viszont megváltozott az idei évre a korábbi évekhez viszonyítva: mindössze harminc százalékban vannak jelen a befektetési célú vevők. „Az óriás hozamokra rámenő befektetők már nem feltétlenül vannak jelen a lakáspiacon, de akik a konszolidált hozammal is elégedettek és az értékállósságot keresik, azok még nem tűntek el” - magyarázza az OC Investment Solutions ügyvezetője.

A masszív, mindig a piacon lévő vásárlók körében a kormány családtámogatási rendszerének köszönhetően feltűnt egy új vevő réteg: a három hálószobás lakásokat keresők. Egy egészséges lakáspiaci mixben az ilyen típusú lakásokból van a legkevesebb, de a megélénkülő keresletre a fejlesztőknek is reagálniuk kell. A nagy alapterületű lakásokat a külsőbb kerületekben tervezik, de leginkább ebben a kategóriában már családi házakról kell beszélnünk – mondja Vincze Edit. A szakértő szerint azonban nem várható, hogy ez a típusú kereslet sokáig fennmarad, ezért a fejlesztők sem kezdtek el azért ész nélkül nagy alapterületű lakásokat, vagy családi házakat tervezni.

Sokkal inkább időt álló trend a garzonlakások, a kis alapterületű lakások fejlesztése. Ezek az ingatlanok ma jellemzően 26 négyzetmétertől kezdődnek, és leginkább az első lakást keresők célkeresztjében állnak. A garzonok népszerűségét az ingatlanpiaci áremelkedés okozza, Vincze Edit szerint ma a bűvös szám a lakáskeresők körében a kettes: az a fő szempont, hogy húsz millióval kezdődjön az ingatlan ára. Márpedig ez ma már a kislakás kategória kereteibe fér csak bele az újlakáspiacon.

A teljes beszélgetést itt hallgathatják meg. A műsorvezető Érczfalvi András.