Az idei, kibővített tematikával meghirdetett rendezvényen szó lesz a családon belüli generáció-váltásról, a cégen belül kinevelt vagy kívülről jött menedzsment utódlásról, valamint a cégeladásról. A Budapesti Gazdasági Egyetemen rendezett konferencián ismét fellépnek a nagy generációt képviselő sikeres cégalapítók, valamint olyan családtagok is, akik már aktív résztvevői az utódlási folyamatnak.

A konferencián a K&K Magazin és a BGE BudapestLab Vállalkozásfejlesztési Központ célja, hogy a családi cégek tulajdonosai egymás tapasztalataiból is tanulva készüljenek fel a cégátadással, utódlással kapcsolatos kihívásokra. A Családi Vállalkozások Napján körbejárják a négy lehetséges opciót, a családon belüli átadástól – a cégen belül kinevelt vagy külső menedzsment önjáróvá tételén és a cégeladáson át – egészen a tőzsdei bevezetésig.

A nap során gyakorlott tanácsadók, kutatók, a téma szakértői segítenek a cégvezetőknek abban, hogy vállalkozásuk irányításától miként tudnak tíz éven belül sikeresen visszavonulni. A délutáni szekciók a cégátadás problémás pontjaira koncentrálnak majd, emellett minden szekcióban egy szakértő moderátor segít kontextusba helyezni a témát, valamint egy gyakorló vállalkozó osztja meg a résztvevőkkel saját történetét. A hangsúly az interaktív tapasztalat megosztásán lesz.

A május 23-i konferencián az alábbi feltörekvő magyar középvállalkozásokat vezetők, alapítók, utódok és nextgenek vesznek részt:

Bárány László, Master Good

Negyedszázada kezdett vállalkozni Bárány László, s a Master Good cégcsoport ma már európai tényező a baromfiiparban. Büszke arra, hogy a hazai baromfi szektor a legsikeresebb élelmiszeripari ágazat Magyarországon, de arra még inkább, hogy két fia sikeresen viszi tovább a cégeket. A stratégiailag fontos ügyeket a családi tulajdonosi napon beszélik meg, minden hónap második hétfőjén, amikor Bárány László összeül két fiával és feleségével.

Dévai Endre és Dévényiné Rózsa Erika, Innomed Medical Zrt.

Nem mindennapi cég, 30 éves múlttal, kiválva a Medicorból. Több mint 100 országba exportálnak, és a cégnek több mint 20 munkavállaló a tulajdonosa. Dévai Endre alapító ma már nyugodtan alszik, amióta olyan vezérigazgatója van, akit harcban ismert meg. Egy tenderen öt fordulóban csatáztak egy holland céggel, amelyet Dévényi Erika vezetett. Aztán évekkel később úgy alakult, hogy a nagy ellenfélből lett az utód, az Innomed vezérigazgatója.

Losó József, Mirelite Mirsa

Közel 40 éve a hűtőiparban dolgozott, ugyanabban a cégben, alkalmazott felsővezetőként Losó József. A német tulajdonos kivonulása után vette meg a vállalkozást. Lépésről-lépésre építkeztek, nem léptek egyszerre túl nagyot, ennek is köszönhető, hogy négy válságot is túléltek. Ma is erős a cég, amelyet lányával és fiával közösen vezet, és immár a tőzsdei bevezetés, illetve a kisebbségi részesedés eladása is szóba került.

Pausits Imre és Valér Pausits Verarbeiten

Alig néhány fővel, mindössze 100 négyzetméteren, közel 30 éve kezdte egyéni vállalkozását Pausits Imre. Tevékenységük máig nem változott, acéltermékeket gyártanak, csak éppen már több mint 100 ember dolgozik, 8000 négyzetméteren. A teljes egészében magyar családi vállalkozás az ország északnyugati szegletében, Halásziban működik. Sokáig úgy tűnt, a fiú, Valér útja másfelé vezet, de jó pár éve már együtt dolgozik a két generáció.

Ferling József, Ferling Tanácsadó Kft.

Egy évig tartó előkészület után egy jól körvonalazott utódlási tervvel apa és fia nekiláttak a három évig tartó cégvezetői utódlási folyamatnak. Ennek eredményeként Ferling Dávid ügyvezetői tevékenységét édesapja, József már csak tanácsadóként támogatta. A Ferling sikeres volt az elmúlt években is, de a generációváltó cégnél újabb fordulat történt: Dávid visszaadta apjának a karmesteri pálcát. 2023 végéig szóló stratégiai programot dolgoztak ki, akkor szeretnének majd újra változtatni.

Foltin András, F&F Kft.

Andrást édesapja, Foltin Ottó gyermekkora óta afelé orientálta, hogy testvérével, Csabával vegyék át annak a cégnek az irányítását, amelyet ő hozott létre, és ami évtizedek alatt a magyar élelmiszer kereskedelmi piac meghatározó szereplője lett. A cég életében bekövetkező vezetői utódlás a generációs különbségek, és eltérő vezetői szemlélet miatt nem lett sikeres, így András megalapította saját, kézműves nyalókagyártással foglalkozó cégét.

Családi Vállalkozások Napja május 23-án, a Budapesti Gazdasági Egyetemen.