A forint gyengülésének háttere

Az elmúlt időszakban jelentősen gyengült a forint árfolyama. Az euróhoz képest a 330 forintos szintet is átlépte. Az OTP treasury üzletkötője szerint fontos azt tudni, hogy az elmúlt időszakban volt egy a feltörekvő piacokat érintő eladási hullám. Nagyon sok befektető és alapkezelő az egyes fejlődő piaci eszközöket érintő modelljeikből öt-hat százalékos hozamot várt. Hozzátette, hogy ezek a befektetők akkor változtatták meg a portfóliójukat, amikor az amerikai 10 éves állampapírhozam 3 százalék fölé ment. Fekete Ákos szerint ezt lehet a forint gyengülésének kiinduló pontjaként tekinteni. Az amerikai állampapírok kockázata jóval kisebb, így a 3 százalékos hozamszint annyira kedvező, hogy érdemes volt átrendezni a befektetéseiket. Ez indította el a feltörekvő piaci devizáknál az eladási hullámot. Erre tett rá egy lapáttal az, hogy a kereskedelmi háború is fokozódik, és ez is borússá tette a nemzetközi hangulatot.

 

 

A kelet-közép-európai országok a kamatemeléshez nyúlnak

Fekete Ákos kitért Magyarország mellett a többi kelet-közép-európai ország helyzetére is. Elmondta, hogy a térségben elkezdődtek a kamatemelések, például Csehországban és Romániában. Sőt, Lengyelország is előbb-utóbb a kamatemelés mellett dönthet. Kifejtette, hogy ez azért lényeges, mert Lengyelország egy jóval magasabb, 1,5 százalékos alapkamat-szinten állt meg, emiatt nyugodtabban várhatja a piaci fejleményeket, mint például Magyarország.

Folytatódik a laza monetáris politika

A magyar deviza rosszabbul áll a térség többi fizetőeszközéhez képest. Ennek az az oka, hogy a Magyar Nemzeti Bank továbbra is fenntartja a laza monetáris politikát, és nem nyúl a 0,9 százalékos alapkamathoz. Fekete Ákos elmondta, hogy a kapkodás bizonytalanságot eredményezhet a piacon és nem feltétlenül rossz az, ha a jegybank nem kapkodja el a dolgot a szigorítással.

Az üzletkötő szerint a kulcs a dollár mozgása. Ezt kell a befektetőknek mindenképpen figyelniük. Ha elkezd gyengülni, az segítene a feltörekvő piaci eszközöknek, így a forintnak is az erősödésben. A további dollárerősödés viszont további nyomást helyezne a magyar fizetőeszközre.

Nem lehet a végtelenségig kivárni

Fekete Ákos üzletkötő szerint, ha a nemzetközi hangulat a nyár végéig nem változik, akkor az MNB-nek mindenképpen hozzá kell nyúlnia az alapkamathoz. Ezt azzal indokolta, hogy ha a forint árfolyama 330 fölé emelkedik és tartósan ott is marad, akkor az a következő évben akár 4 százalékos inflációt is okozhat. Fekete Ákossal, az OTP treasury üzletkötőjével Szűcs Péter beszélgetett a Reggeli Monitorban. Itt hallgathatja meg az interjút.