Az Unióban az egyik legrosszabb pozíció jelenleg a brit miniszterelnöké. A saját kormányán belül is viszályokkal kell megküzdenie és a parlamentben a saját képviselőinek egy része is ellene fordult. Mindezek mellett pedig itt vannak a brexit tárgyalások is. Theresa May ideje egyre fogy, hiszen március 29-ig megállapodásra kell jutnia az Unióval. Jelenleg érdemes megvizsgálni, hogy március végétől milyen változás lesz a piaci hangulatban. Saághy Bence nem számít arra, hogy a bizonytalanság végével a font erősödésnek indulna. Szerinte a piac jelenleg arra számít, hogy létrejön a megállapodás és az úgynevezett „puha brexit” és eszerint árazza a fontot. Emlékeztet arra, hogy a brexit népszavazás előtt is minden befektető a maradásra számított és ezért okozott éles turbulenciát a papírforma borulása. Ez alapján a gondolkodás alapján nem kell jelentős árfolyammozgásra számítani, amikor megtörténik a megállapodás.

Egyelőre a piac annyira nem számol a megállapodás nélküli brexit lehetőségével, hogy amennyiben bekövetkezik az beláthatatlan károkat hozhat magával. Amellett, hogy a font zuhanó repülésbe kerülhet a feltörekvő piacok instabil helyzetét is megrengetheti.

Az EU másik renitense: az olaszok

Elindulhat a túlzott deficit eljárás Olaszország ellen. Első hallásra ez talán nem kelt pánikot, hiszen évekkel ezelőtt Magyarország ellen is megindult ez az eljárás, aminek hatástalanságát jól mutatja, hogy csak évek alatt sikerült az államháztartási hiányt 3 százalék alá vinni. Ráadásul olyan erős országok ellen is indult már túlzott deficit eljárás, mint Német- vagy Franciaország, tehát ez önmagában még nem feltétlenül jelent semmit. Saághy Bence azonban úgy látja, hogy Olaszország megszenvedheti ezt az eljárást, hiszen jelentős Uniós pénzektől eshetnek így el. Felhívta arra a figyelmet, hogy egyelőre arról van szó, hogy az Európai Bizottság indítványozta a túlzott deficit eljárást Olaszország ellen. Ez az indítvány most az Eurogroup, vagyis az uniós pénzügyminiszterek elé kerül, akik döntenek arról, hogy elindítják-e az eljárást. Erről várhatóan decemberben vagy jövő év elején fognak dönteni. Ráadásul, ha az Eurogorup úgy dönt, hogy elindítja az eljárást az nem csak azt jelentheti, hogy pénzektől esnek el az olaszok, hanem azt is, hogy GDP arányosan 0,2 százalékos bírságok előtt is megnyílhat az út. Egy ilyen pénzbüntetésnek komoly következményei lehetnek.

Arról, hogy hogyan jutottak el az olaszok a deficit eljárás kapujába és, hogy mit várhat tőlük Európa Saághy Bencét, az ING treasury értékesítési üzletkötőjét kérdeztük. A műsorvezető Nagy Károly. Az interjút itt meghallgathatják: