Az infokommunikációs vállalat – illetve a jogelőd Invitel-cégcsoport, amelynek szerves része volt az Invitech – az elmúlt évek során jelentős változásokon ment keresztül. A lakossági szegmens a piacon végbemenő konszolidáció részeként a Digi-csoport tagja lett.

„Ezzel az Invitech a korábbi hagyományos távközlési szolgáltató szerepkörből átlépett a neutrális operátorok sorába, amelyeknek már nincs lakossági végfelhasználójuk, de a piac más szegmenseiben – mint a B2B és a nagykereskedelem – továbbra is aktív szerepet játszanak. Erre alapoz az Invitech, valamint arra a komoly méretű hálózati és immár tízéves adatközponti infrastruktúrára, ami a változások után is rendelkezésre áll, és folyamatosan fejlődik a cégnél" – mondta Barta Attila nagykereskedelmi igazgató a Digitrendi.hu portálnak adott interjújában.

  • Az infokommunikációs vállalat ma is az egyik legkiterjedtebb, több mint 10 ezer kilométer hosszú gerinchálózattal rendelkezik Magyarországon.
  • Kevesen tudják, hogy a hazai mobilszolgáltatók komoly mennyiségű infrastruktúrát bérelnek az Invitech-től.

„Cégünk biztosítja a legtöbb kábeltévé-szolgáltatónak az internetet, az egyéb hálózati kapcsolatokat és sokszor a TV-jelet is. Számos állami vállalat, így az MVM Net és az Antenna Hungária is a nagykereskedelmi partnereink között van. A belföldi szolgáltatókon kívül a legnagyobb nemzetközi távközlési vállalatoknak is adunk Magyarországon átmenő és végződő szolgáltatásokat" – sorolta Barta Attila.

Szorosabb együttműködés szükséges a két távközlési technológia között

Arra a kérdésre, hogy az 5G szempontjából milyen modell szerint célszerű építeni a hálózatokat, Barta Attila elmondta: a piacban hisz, a piaci racionalitás általában megoldja a feladatokat.

„Az 5G nemcsak a mobilhálózatokban hoz változást, ahhoz, hogy megfelelően működjön, a vezetékes infrastruktúrát is mellé kell tenni. Sokkal szorosabban együttműködik majd a két távközlési technológia, mint eddig. A rengeteg adat miatt például sokkal több mobil adótornyot kell bekötni optikával amellett, hogy a bázisállomások számát is jelentősen növelni kell. Ezért az egyik legnagyobb beruházási cél lesz, hogy lényegében mindenhová elérjen az optika" – hangsúlyozta a szakember.

„A városokban 70-80 százalék fölé kell emelni az optikai összeköttetéssel rendelkező mobil adótornyok arányát, átlagosan pedig legalább 50 százalékot kell elérni. Ahhoz azonban, hogy ez 4-5 éven belül be is következzen, fel kell gyorsulni, mert a jelenlegi fejlesztési ütemmel jó esetben 20 év múlva érhetünk el a célhoz, annál viszont jóval hamarabb jelentkeznek az igények" – tette hozzá a nagykereskedelmi igazgató.

Az interjúban azt is kiemelte, hogy a felgyorsult ütem azonban ellehetetleníti az infrastruktúra-versenyt, amit az alkalmazások versenyének kell felváltania. A 4G után ráadásul elég gyorsan jön ez az újabb infrastruktúra-fejlesztés. Az 5G-hez szükség van a hálózati együttműködésekre, az érintett szereplők közötti összehangolásra, különben nem térülnek meg a beruházások, nem igazolódnak az üzleti modellek. Ez főleg Európában kulcskérdés, ahol jóval több a szolgáltatók száma, mint az Egyesült Államokban, Kínában vagy az egyéb nagy piacokon.

A piacvezetők között vannak az infrastruktúra-szolgáltatási szektorban

„Mi az Invitech-nél, ha már azt látjuk, hogy 70-80 százalékban terhelt egy hálózatrész, akkor már fejlesztünk, hiszen az adott beruházáshoz legalább 6 hónap, de akár 2 év is szükséges. A felgyorsult tempó ismeretében viszont a jövőben már lehet, hogy alacsonyabb kihasználásnál is el kell kezdeni a bővítést" – összegezte Barta Attila.

Mivel a szolgáltatókkal kötött megállapodások általában hosszú távúak, 10-15 évre terjednek ki, ezért lehet bátrabban fejleszteni – mindezt főleg a nagykereskedelmi igények indukálják. Ez a tevékenység az Invitech forgalmának jelentős részét adja, az infrastruktúra-szolgáltatói szektorban a legnagyobb versenytársukkal együtt piacvezetőknek számítanak.

„Ma már egyre több a konvergens, integrált vezetékes- és mobilszolgáltatást egyaránt nyújtó operátor. Ez abba az irányba mutat, hogy egyre többet tudnak adni az előfizetőknek, beleértve a sávszélességet és az applikációkat is. Ehhez egyre több és nagyobb kapacitású infrastruktúra kell, ami éppenséggel az Invitech-hez hasonló, erős hálózati adottságokkal rendelkező infrastruktúra-szolgáltatók malmára is hajtja a vizet" – részletezte az igazgató.

A teljes interjút itt olvashatja el.