Az Oktatási Központ elismertségéről és az itt zajló képzés fontosságáról mindent elárul, hogy eddig mintegy 250 ezer szakember számára szervezett szakmai képzési programokat – emelte ki dr. Pál Tibor, a Magyar Könyvvizsgálói Kamara elnöke.

A központ 26 képesítés vonatkozásában rendelkezik szakképzési jogosultságokkal, amelyeket 47 képzési program mentén oktat, s a saját vizsgaszervezési jogosultságai lehetővé teszik, hogy a bizonyítvány megszerzéséig kísérjék el a képzéseik résztvevőit.

A szakhatóságok engedélyei alapján 7 szakmai területen folytathatnak szakmai továbbképzéseket, így 2018-ban már 22.517-en szereztek nálunk kreditpontokat mások mellett a könyvvizsgálók, a könyvviteli szolgáltatást nyújtók, az adótanácsadók, vagy a közszolgálati tisztviselők közül. A kötelező továbbképzések terén, ahol közel 60 intézmény kínál programokat, az MKVKOK piaci súlya 45 százalékos, ami jól mutatja a képzőintézmény meghatározó szerepét.

Az oktatás magas színvonalának elismerését és az egyre komolyabb érdeklődést mutatja, hogy a 20 éve 3 fővel és 8 millió forinttal alapított cég ma már 36 főt foglalkoztat, éves forgalma 2018-ban több mint 680 millió forint volt – tájékoztatott dr. Lakrovits Elvíra az Oktatási Központ ügyvezetője. A központ a szakma legkiválóbb oktatóknak is a gyűjtőpontja lett, hiszen a képzéseket mintegy 400 felkért, komoly szakmai múlttal rendelkező, elismert előadó tartja országszerte. A központ Budapest mellett az ország további 5 pontján (Debrecen, Miskolc, Szeged, Szombathely és Veszprém) tart fenn irodát, ám tavaly szakképzéseikkel, kreditpontos kötelező továbbképzésekkel, illetve szakmai rendezvényeikkel már 35 városban voltak jelen – 2018-ban összesen 26.097 fő képzése valósult meg a szervezésükben. Miután a képzések jelentős része távoktatásában is teljesíthető, az előző évben ezt a képzési formát 3 kontinensről 8.722-en választották.

Szakkönyveik közül több mára szakirodalmi klasszikussá vált – sokan érzik fontosnak, hogy a jogszabályi és szakmai megítélésbeli változásokhoz igazodó újabb és újabb kiadások mindegyikét szakkönyvtárukban tudják. Célszoftvereik pedig a könyvelők és könyvvizsgálók igazi segítőtársai lettek az évek során, így egyre népszerűbb ELZA, az elektronikus zárást támogató program, amit piacvezető könyvvizsgálati programjuk, a Metrum Referencia tapasztalataira építve fejlesztettek.

Az Oktatási Központ tevékenysége mára már a képzéseken, szakmai oktatáson túlmutat: 2019. februárjában útjára indították az ország első kifejezetten pénzügyi, számviteli, adózási szakterületre specializálódott állásportálját – ezzel segítve többek között a központban végzett szakemberek elhelyezkedését, illetve a partnerintézmények egyre komolyabb munkaerő-szükségletének kielégítését.

A szakképzésektől, továbbképzésekről, távoktatásról a www.mkvkok.hu oldalon tájékozódhatnak, az állásportál a www.penzugyiallas.hu oldalon érhető el.