A cég a kialakult gyakorlat alapján várhatóan holnap éjjel, az európai és az amerikai piacok zárása után jelenti be döntését Londonban. A másik két piacvezető globális hitelminősítő, a Standard & Poor's és a Fitch Ratings már felminősítette Magyarország államadós-osztályzatait. Erről bővebben itt olvashatnak. A Moody's 2019-re összeállított menetrendjében egyébként Magyarország először kerül sorra.

A Moody's besorolása a Fitch és az S&P módszertanában "BBB mínusz"-nak felel meg. A Moody's így a másik két globális hitelminősítőnél egy fokozattal gyengébb besorolást tart érvényben Magyarországra. A februári felminősítések előtt a Standard & Poor's és a Fitch Ratings egyaránt osztályzatjavítás lehetőségére utaló pozitív kilátással tartotta nyilván a magyar szuverén adósbesorolásokat, a Moody's osztályzati kilátása azonban évek óta stabil.

A londoni hitelminősítő ugyanakkor a magyar bankrendszerre már két éve pozitív kilátást tart érvényben. A pozitív kilátás legutóbbi megerősítéshez fűzött elemzésében a cég kiemelte, hogy várakozása szerint a magyar bankrendszer hitelkihelyezésének értéke 2019 egészében 10 százalék körüli ütemben növekedhet a 2008-as pénzügyi válságot követő évek visszaesése után. A Moody's a magyar gazdaságban 3,4 százalékos növekedést vár az idén. A hitelminősítő előrejelzése szerint a térségen belül a leglassabban, 2,5 százalékkal a horvát gazdaság, a leggyorsabban, 4,3 százalékkal Szlovákia hazai összterméke (GDP) bővül 2019-ben.

A következő, második idei magyar felülvizsgálatot a Standard & Poor's és a Fitch Ratings egyaránt augusztus 16-ára, a Moody's október 25-ére tűzte ki.