A Miskolci Egyetem új kutatóintézetet alapított, melynek portfóliójában a piaci igényeket kiszolgáló dedikált elektronikai és informatikai kutatások és innovatív megoldások kifejlesztései állnak. Az Elektronikai és Informatikai Kutatóintézet által létrejövő magyar szellemi termékek újdonságtartalmai országos, sőt nemzetközi szinten is kiemelkedőnek ígérkeznek.

Az elektronikai és informatikai kutatási kapacitások iránt óriási az iparági igény, és a prognózisok további dinamikusan növekedést jeleznek, így egy új kutatóintézet létrehozása mindenképp indokolttá vált a hazai felsőoktatási térben. A Miskolci Egyetem vezetése - érzékelve a piaci igényeket - megalapította Kelet-Magyarország első dedikált elektronikai és informatikai kutatóintézetét. Az Elektronikai és Informatikai Kutatóintézet 8 főállású kutatóból álló csapatát Váradiné Dr. Szarka Angéla vezeti, akinek jelentős szakmai és tudományos tapasztalata van smart és IOT technológiák, illetve alkalmazott kutatások terén. A Kutatóintézet létrehozásának elsődleges, kiemelt célja piaci igényeken alapuló, számos szakterületet átölelő és integráló, magas hozzáadott értéket teremtő és jelentős újdonságtartalommal bíró alkalmazott ipari kutatások megvalósítása, saját kutatói bázis és infrastruktúra igénybevételével.

Dr. Deák Csaba a Miskolci Egyetem kancellárja kifejtette:” Fontos mérföldkő Egyetemünk életében Kelet-Magyarország első, dedikáltan elektronikai profillal rendelkező kutatóintézetének megalapítása, hiszen általa újabb kapuk nyílnak ki a hazai és nemzetközi tudományos világ és piaci szereplők felé. Egyértelmű célja a kutatóintézet alapításának, hogy ide vonzzon még több olyan tehetséges fiatal kutatót, akik képesek nemzetközi összehasonlításban is versenyképes és jelentős hozzáadott értéket képviselő megoldásokat kifejleszteni.”

Az Intézethez - megalapítása óta - folyamatosan érkeznek be a kutatási igények. Váradiné Dr. Szarka Angéla intézetigazgató kiemelte: „Szélesre nyitható Egyetemünk együttműködéseinek rendszere a Kutatóintézet által menedzselt projektek kapcsán. Az első kutatási megbízásunkat a CERN-nek végezzük, azt gondolom, ez önmagában is óriási tudományos elismerés és referencia is egyben. Elsődleges cél a hazai piaci igények kiszolgálása, illetve a közreműködésünkkel létrejövő kutatási eredmények tudástranszfereken keresztüli külpiacra juttatása. Hosszú távú céljaink közt szerepel létrehozni egy olyan elektronikai és informatikai platformot, ahol nemzetközi összehasonlításban is versenyképes tudás és kutatási eredmények születhetnek, melyek révén fokozható a Miskolci Egyetem nemzetközi elismertsége és jelenléte.”

Az Elektronikai és Informatikai Kutatóintézet elsősorban anyagmérnökség, vízipar, környezetvédelem és a mechatronika szakterületéhez kapcsolódóan fejleszt smart és OIT megoldásokat, valamint érzékelő- és mérőrendszereket, szabályzó elektronikákat, vezetékes- és vezeték nélküli kommunikációt, valamint GSM és LoRa rendszereket. Eredményes működés esetén tervben van a kutatói létszám és infrastruktúra továbbfejlesztése is, természetesen a Miskolci Egyetem keretein belül.