Virovácz Péter elmondta, hogy azért fontos a mérlegszűkítés mértéke, mivel minél szűkebb a mérleg, annál kevesebb pénz van a piacon. Azt lehet mondani, hogy ez a döntés is a szigorodó gazdasági környezet felé mutat. Emellett lehet még beszélni a kamatemelések elmaradásáról is. Fél évvel ezelőtt még 2-3 amerikai alapkamat emelésről beszéltünk, ma pedig az se lepne meg senkit, ha a FED egyáltalán nem nyúlna monetáris szigorításhoz. Hozzá kell tenni, hogy a belső gazdasági mutatók nem is feltétlenül indokolnák.

A Federal Reserve System azzal indokolja a kamatemelések elmaradását, hogy teljesen kiszámíthatatlan a piac. A jegyzőkönyvben több kockázati elemet is felsoroltak, ezek közül az egyik legjelentősebb a Kínával folytatott kereskedelmi viaskodás. A FED álláspontja az, hogy bár rengeteg a piaci kockázat, még nem lehet megmondani, hogy végül milyen irányba indulnak el az események, ezért ki kell várni a kamat emeléssel.

Európa sem fog az alapkamathoz nyúlni?

Az európai gazdaság lassulása miatt az Európai Központi Bank vezetői köréből egyre többen kommunikálják azt, hogy már túl kockázatos lenne emelni az alapkamaton. 2018-ban az elemzők nagy része volt azon az állásponton, hogy az EKB - nak 2019-ban emelnie kell a kamaton, különben be fog ragadni hosszú időre. Ekkoriban még több FED emelés is be volt lengetve, tehát ekkor még az a félelem is ott volt a levegőben, hogy Európa túlságosan lemarad az USA-tól. Az elemzői várakozások 2019 őszétől számoltak az emeléssel. Az azóta eltelt időben a gazdasági viszonyok olyan mértékben változtak, hogy egyre kisebb az esély 2019-ben az alapkamat emelésére. Ez a beragadás pedig hosszú ideig is eltarthat.

Nincs nyomás alatt az MNB

Virovácz Péter szerint külső hatás már nem sürgeti a Magyar Nemzeti Bank alapkamat emelését. Ennek egyszerűen az az oka, hogy megállt a FED, és ha az EKB sem szigorít idén, akkor az MNB-nek sem kell a sarkukban lenni. Ennek ellenére Virovácz Péter szerint van egy olyan tényező, amit a magyar jegybanknak mindenképpen szem előtt kell tartania. Ez pedig az infláció. Bár egyelőre még nem érte el Magyarország a 3 százalékos cél inflációt, már csak egy nagyon kicsi választ el tőle. Emiatt valószínűleg a jövő héten még nem fog az alapkamathoz nyúlni a jegybank, hanem kivárja még a februári inflációs adatot. Az MNB maginflációs előrejelzése 2019 végére 3,5 százalék, ez pedig jelentős inflációs nyomás. Összegezve tehát azt mondhatjuk, hogy hiába nincsen külső nyomás alatt a jegybank, a belső folyamatok egyre sürgetik a monetáris szigorítást.

A műsor második részében Dél-Afrika gazdaságának teljes felborulásáról kérdeztük Virovácz Pétert.

Virovácz Péterrel, az ING vezető elemzőjével Nagy Károly készített interjút. A teljes beszélgetést itt meghallgathatják: