A tagállamok április 22-éig nyújthatják be a partnerségi megállapodást, Magyarország várhatóan az első országok között lesz, amelyek formálisan is eljuttatják a dokumentumot a bizottságnak - jegyezte meg. Hangsúlyozta: a múlt heti utolsó informális egyeztetés sikerrel zárult Magyarország és a bizottság között.

Rendezték a vitás pontokat

A hivatalos jóváhagyásra három-hat hónap áll az uniós testület rendelkezésére, de Cséfalvay Zoltán bízik abban, hogy a formális egyeztetés a lehető legrövidebb lesz, miután az informális megbeszéléseken a vitás pontokat többségében sikerült rendezni. A partnerségi megállapodás benyújtása után három hónapon belül be kell adni az egyes területek támogatási céljait, prioritásait, forrásait részletesen meghatározó nyolc operatív programot, ezeket a kormány a tervek szerint már márciusban eljuttatja Brüsszelbe.



Cséfalvay Zoltán arra számít, hogy az operatív programok uniós jóváhagyása után, az év második felében írhatók ki az első pályázatok. Az államtitkár a pénzügyi keretekről elmondta: a 2014-2020 közötti uniós költségvetési időszakban a hazai társfinanszírozással együtt összesen 7480 milliárd forint jut majd a fejlesztési programokra.

4500 milliárd jut gazdaságfejlesztésre

Cséfalvay Zoltán emlékeztetett arra, hogy a pénzügyi keret 60 százalékát, mintegy 4500 milliárd forintot közvetlenül gazdaságfejlesztésre fordítanak. Ez jelentős növekedés a 2007-2013-mas időszakhoz képest - hangsúlyozta.

Ebből a szempontból a legfontosabb a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP), amelynek forráskerete 2850 milliárd forint. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) több mint 1200 milliárd forinttal gazdálkodhat, ennek is mintegy háromnegyede közvetlenül gazdaságfejlesztésre megy. Különböző arányban, de a másik hat operatív programban is van közvetlen gazdaságfejlesztésre fordítandó rész - mutatott rá az államtitkár.

10 százalék jut K+F-re

A rendelkezésre álló 7480 milliárd forintnak legalább 15 százaléka közvetlenül a kis- és középvállalkozások erősítését szolgálja majd. Az államtitkár jelentős változásnak nevezte, hogy az eddigi általános vállalkozás-fejlesztés helyett a jövőben a támogatások a vállalkozói célcsoportok - például fiatal vállalkozók, gyors növekedésre képes vállalatok, beszállítók -, valamint területi és ágazati szempontok szerint is sokkal célzottabbak lesznek.

A teljes keret mintegy 10 százaléka jut közvetlenül kutatás-fejlesztésre és innovációra. Csak a GINOP-ban 680 milliárd forint lesz erre a célra, ami a többi operatív programból erre fordítandó összeggel együtt eléri a 750 milliárd forintot, ez több mint duplája a 2007-2013-mas időszak keretének - mondta Cséfalvay Zoltán.

Szintén a források 10 százalékát fordítják közvetlenül a foglalkoztatás erősítésére, amit a korábbi időszakkal szemben nem annyira szociális, sokkal inkább gazdaságfejlesztési kérdésként kezelnek.

Magyar szempontból különösen fontos, hogy a források csaknem 10 százaléka közvetlenül energiahatékonysági fejlesztésekre jut, összességében 720 milliárd forint, ami két és félszeres emelkedés a korábbi időszakhoz képest - hangsúlyozta az államtitkár, hozzátéve, hogy az energiahatékonysági felújítások segítik a rezsicsökkentés tartóssá és fenntarthatóvá tételét is.

Infokommunikációra 5 százalék

Cséfalvay Zoltán kiemelte azt is, hogy infokommunikációs szektor fejlesztésére megy a teljes keret 5 százaléka, ami mintegy 400 milliárd forint, továbbá sikerült elérni, hogy közel 250 milliárd forint a turisztikai fejlesztésekhez kapcsolódik.

Lényeges változás a gazdaságfejlesztési programoknál, hogy a bizottsággal folytatott hosszas vita után végül jelentősen megemelkedett az úgynevezett pénzügyi eszközök aránya, ami a visszatérítendő támogatásokat, egyebek mellett a kedvezményes hiteleket és a garanciát jelenti - hívta fel a figyelmet az államtitkár. Ezeket a forrásokat a visszafizetés után újra felhasználhatják majd más pályázók. Ezen a csatornán a teljes keret csaknem 10 százaléka, mintegy 700 milliárd forint jut a gazdaságba, ami főként a vállalkozások fejlesztését, valamint az innovációs, infokommunikációs és energiahatékonysági pályázatokat érinti majd, ez utóbbi esetben a lakosságot is megcélozva - közölte Cséfalvay Zoltán.